torsdag 27. oktober 2011

Andebryst med sopp og balsamicokokte kirsebær


Jeg synes det er hyggelig å gjøre litt mer ut av matlaginga i helgene enn på hverdagene. Må innrømme at jeg koser meg med å leite etter nye oppskrifter, finne ingrediensene i butikken og å bruke litt ekstra tid til tilberedingen. Forrige helg testa jeg ut en ny variant av den klassiske franske kombinasjonene andebryst og kirsebær. oppskriften er fra Paul Gaylers kokebok "Aroma".  Det ble sjeldent vellykka, om jeg får lov til å si det sjøl! Sursøte kirsebær passer godt til det fete andekjøttet og soppen blei ekstremt saftig tilberedt på denne måten.
Som tilbehør lagde jeg rotmos av søtpotet og gulrot, oppskrifta kommer snart.

Til to personer

2 ss demerarasukker
75 g tørkede kirsebær
4 ss balsamicoeddik
1,5 dl rødvin

Ha sukkeret opp i en tykkbundet kjele og smelt det uten å brenne det. Ha opp i kirsebær, balsamico og vin, la det koke inn i ca 10 minutter til det har sirupskonsistens. Sett til siden

Et stort andebryst (ca 300 g)
1 ss flytende honning
1 ts kinesisk femkrydderblanding

Bland sammen honning og krydder, smør blandingen på skinnsiden av andebrystet. Finn fram ei steikepanne som også tåler å settes i steikeovnen (dvs ei som ikke har plasthåndtak). Stek andebrystet over middels varme i 3 minutter med skinnsiden ned. Snu det og sett panna i forvarmet steikeovn til 200 grader i 7-8 minutter. Steiketiden i ovnen vil avhenge av størrelsen på andebrystet (mitt var stort!) og hvor rosa du vil ha det inni (please, ikke gå for gjennomstekt, det er mishandling av gode råvarer!). Ta andebrystet ut av panna og hold det varm.

200 g østerssopp i tykke skiver
1 dl hønsebuljong
3 ss smør
salt, pepper

Om andebrystet har avgitt mye fett, tømmer du av det til det gjenstår ca 2 ss i panna. Ha soppen oppi, rør rundt og sett panna tilbake i steikeovnen i 5 minutter. Sett deretter panna på kokeplata igjen, ha opp i hønsebuljong og la det koke inn noen minutter .Tilsett kirsebærene og la det koke sammen i 4-5 minutter. I mens skjærer du andebrystet i tynne skiver. Smak til soppblandingen med litt salt og pepper, rør inn smøret og legg skivet andebryst over og server.

onsdag 19. oktober 2011

Ovnsbakt risotto med squash og tomat


Det er lenge siden sist jeg har lagt ut en risottooppskrift, men siden risotto er høstmat for meg, er det på tide med en ny variant. Denne gangen lager den seg nesten sjøl også! Ovnsbakingen eleminerer alt behov for å røring i lang tid og gjør retten ekstra saftig. Squash er en grønnsakt som ofte blir kjedelig og vassen, men tilberedt på denne måten synes jeg at den kommer til sin rett.
Du trenger en ildfast gryte med lokk som tåler å stå både på kokeplata og i steikeovnen.

OVNSBAKT RISOTTO

2 ss olivenolje
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
180 g risottoris
4 dl hønsebuljong
1 boks hermetiske tomater
1 stor squash i tynne skiver
60 g reven parmesanost
25 g smør
salt, pepper
ev litt mer parmesan til servering

Varm gryta på kokeplata, fres løk og hvitløk myk i olivenoljen sammen med litt salt. Ha i ris og steik den under omrøring i et par minutter. Tilsett buljong og tomater og la det koke opp. Ta gryta av plata og rør inn squash, smør, parmesan og litt pepper. Legg over lokk, sett inn i steikeovnen og bak i ca 30 minutter på 200 grader. Smak til med litt mer salt og pepper om nødvendig

Oppskriften er fra kokeboka "Bills Food" av Bill Granger

torsdag 13. oktober 2011

Soppruller med spekeskinke


En lettlaget forrett som du kan forberede på forhånd og bare sette i ovnen når du har tenkt å spise. Den kan også fungere som godt som fingermat. Pass på at spekeskinka du bruker ikke er for salt. Oppskriften er fra  "Gourmet for begynnere" av Øyvind Hjelle.  Mengdeangivelsene er litt sånn cirka og beregnet for to personer, men lar seg lett gange opp om du venter gjester.

6 skiver spekeskinke
2-3 portobellosopp
fersk timian
olivenolje
hvitløk

Del soppen i 1-2 cm tjukke skiver. Legg ut skinkeskivene på ei steikeplate med bakepapir.Hell litt olivenolje på en asjett, press et hvitløksfedd oppi. Vend soppen i hvitløksoljen og legg et par soppskiver på hver skinkeskive. Legg en kvast timian på hver av dem og rull sammen, vend skjøten på skinka ned. Drypp litt olivenolje over. Steikes i steikeovn 10-12 minutter på 225 grader

fredag 7. oktober 2011

Relish av ovnsbakte tomater og rødbeter


Er ikke rødbeter vakre? Det er nesten ikke til å tro at fargen de har er helt naturlig. Dessverre har den vakre fargen også sine ulemper, feks at den kan søle ned kjøkkenet ditt, sette så gjenstridig farge på fingrene dine at folk spør hva du har holdt på med i ukesvis etterpå og gi minner for livet på nye skjorter.
Denne relishen lagde jeg i fjor høst også. Jeg så for meg at jeg skulle nyte den til julefrokosten, med ei tjukk, god skive juleskinke under. Men det viste seg at relishen var så god at den var borte leeenge før jul. I år får jeg lage mer. Den passer veldig godt til kjøttpålegg og kan forvandle ei vanlig og ganske kjedelig matpakke med kokt skinke til noe helt spesielt. Og for de av dere som er skeptiske til syltede rødbeter i utgangspunktet, dette er noe helt annet enn det eddikskvipet man får kjøpt på butikken.

Og til slutt: om du lurer på hva en relish egentlig er, er du ikke alene. Jeg har forska litt og funnet ut at en relish består av sursyltede bær, grønnsaker eller frukt. Den er kokt i kortere tid enn en chutney og får derfor ikke en marmeladeliknende konsistens, og i motsetnint til pickles er ingrediensene hakket, ikke hele. Så da har vi lært det.

RØDBETERELISH

1 kg tomater, delt i to
2 ts grovkornet salt
4 fedd hvitløk, skrelt og skivet
litt olivenolje

Ta fram ei langpanne, legg opp i de halve tomatene med snittflatene opp, hold av plass til rødbetene i det ene hjørnet av langpanna, se under. Strø over salt og hvitløksskiver, drypp litt olje over.

1 kg rødbeter, vasket, men behold skallet på
 litt olivenolje

Lag en liten skål av aluminiumsfolie og legg rødbetene oppi, drypp over litt olje og legg skåla oppi langpannen sammen med tomatene. Bakes i steikeovn i 1-1,5 time på 180 grader.
Ta det hele ut av ovnen, la rødbetene kjøle seg ned litt, imens purerer du tomatene.
Skrell rødbetene og riv dem fint, det lønner seg å ha på plasthansker mens du gjør det og pass på at du ikke søler for mye rundt om kring. Sett både tomatpureen og rødbetene til siden.

250 g sukker
1,5 dl rødvinseddik
2 ss balsamicoeddik
1 rødløk, finhakket
50 g revet fersk pepperrot

Ha alt sammen i en stor kjele, kok opp og la det småkoke i 5 minutter . Tilsett tomatpureen og la det koke i et par minutter til før du tilsetter rødbetene. La det småputre uten lokk i ca 10 minutter til det har tyknet litt. Hell over på steriliserte glass (se tips under). Oppbevares i romtemperatur så lenge glassene er uåpnet, i kjøleskap etter at de er åpnet.


Tips til slutt
Sånn pleier jeg å sterilisere glass: Legg rene og tørre glass og lokk på ei steikeplate og la det stå i steikeovnen ca en halvtime på 100 grader. Jeg synes det er enklere enn å koke glassene i en stor kjele og du slipper å tørke dem etterpå. Til denne oppskriften passer det spesielt bra siden steikeovnen er varm allerede.


tirsdag 4. oktober 2011

Krokanis


Jeg hadde endelig en frisøndag hjemme i helga og kosa meg med litt matlaging. Del en av søndagsmiddagen har dere lest om allerede; kylling tikka masala, ikke så tradisjonelt kanskje. Til gjengjeld var desserten veldig tradisjonel, god gammeldags hjemmelaget krokanis. Det gikk overraskende raskt å røre sammen en passe porsjon is, tror jeg skal gjøre den en annen søndag også! Dette gir ca en halvliter is.

KROKANIS

100 g sukker

Smeltes i en tykkbunnet kjele, la det boble til den har fått litt brunfarge og er karamellisert. Dette går kjapt, så pass på at det ikke brenner seg. Bre karamellen tynt utover ei steikeplate med bakepapir og la det kjøle seg ned. Vær forsiktig når du håndterer smelta sukker, det er veldig varmt og kan gi stygge brannskader om du søler. Når karamellen har kjølt seg ned og er stivt, brekk det opp i passende småbiter

1 boks kremfløte
3 eggeplommer
3 ss sukker
0,5 ts vaniljeekstrakt

Ha fløten oppi en kjele sammen med eggeplommer, sukker og vanilje. Varm opp forsiktig under omrøring til alt sukkeret har løst seg opp og blandingen begynner å tykne. Ikke la det koke og pass på å røre hele tida, ellers klumper eggeplommene seg. Sil blandingen og sett den i kjøleskapet til den er kald, bland deretter inn karamellen og kjør det hele i ismaskinen til den er frossen. Server med en gang eller la isen vente i fryseren til det er desserttid

søndag 2. oktober 2011

Kylling tikka masala


Dette er en klassiker og det finnes vel knapt nok en indisk restaurant som ikke har den på menyen. Ihvertfall ikke en indisk restaurant som forsøker å appelere til vestlige ganer. De lærde strides om opphavet til retten, mange mener den ikke er indisk i det hele tatt, men tvert i mot ble oppfunnet på en indisk restaurant i Storbritannia for å tekkes briter og deres behov for milde, kremede sauser. Uansett, godt er det og den er nå stemt fram til britenes favoritt take-awayrett, godt foran fish & chips. Jeg skjønner godt at retten er populær; marinert, saftig kylling i en kremet, tomatisert saus er noe de fleste kan like. Dessuten passer det så godt med en kald øl til;) Slik gjør du det om du også har lyst til å prøve selv:

KYLLING TIKKA MASALA

1 ts hel karve
4 kyllingfileter
5 cm fersk ingefær, skrelt og grovhakket
3 fedd hvitløk, skrelt og grovhakket
1 ts garam masala
1 ts chilipulver
1,5 dl youghurt naturell
saften av en halv sitron

Rist karven i en tørr, varm steikepanne i 2-3 minutter til den har fått litt farge. Kjør alle ingrediensene unntatt kyllingfiletene i en blender eller med stavmikser til den er en jevnt purert marinade. Del kyllingen i store biter, legg den i en bolle, hell over marinaden og bland godt. Dekk til og la det trekke noen timer i kjøleskapet,

2 løk, skrelt og grovhakket
5 cm fersk ingefær, skrelt og grovhakket
litt matolje
2 ts garam masala
0,5 ts gurkemeie
500 ferske eller hermetiske tomater
0,5 ts brunt sukker
3 dl hønsebuljong
1,5 dl matfløte
sitronsaft
salt

Imens lager du sausen: purer løk og ingefær. Varm litt olje i ei steikepanne og røresteik blandingen sammen med garam masala og gurkemeie i noen minutter til den begynner å bli gyllen. Dersom du bruker ferske tomater, må disse pureres. Ha tomatene og sukker i panna, la det småkoke i ca 10 min, tilsett hønsebuljong og la sausen koke inn. Sett til siden.



Varm olje i ei steikepanne, ta kyllingbitene ut av marinaden og brun dem på begge sider, du må sannsynligvis gjøre dette i flere omganger. De trenger ikke bli helt gjennomstekte. Legg kyllingbitene i sausen og la det småputre i noen minutter til kyllingen er akkurat ferdig. Tilsett matfløte og varm opp forsiktig. Smak til med litt sitronsaft og salt. Serveres med feks ris, naanbrød, grønne bønner fra Gujarat og en kald øl.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...