mandag 12. august 2013

Quesadilla med refried beans og grilla squash

 

 
Quesadilla er en genial liten sak. Av meksikansk opprinnelse, i orginalversjonen bare en bretta tortillalefse fylt med ost, deretter stekt for å gjøre lefsa sprø og å få osten til å smelte. Men så er det fritt fram til å fylle dem med nærmest hva som helst annet. Jeg har spist fetaostquesadilla, rekequesadilla, frokostquesadilla (med bacon og egg selvfølgelig!) osv osv. Hvor orginalt meksikanske alle disse variantene er, er vel tvilsomt, men hva gjør vel det så lenge det smaker.
 
Dette er en vegetarvariant. Squash er en sånn grønnsak som man kan bruke i det meste, den er ganske anonymt tilstede i supper og gryter, her blir den grilla og jeg synes det bringer fram egensmaken veldig fint og  i tillegg unngår man at den blir vassen og grøtete, som den fort kan bli. Her i Australia selger de bare de små squashene, zucchini, noen som vet hvorfor vi ikke får tak i dem i Norge?
 
Merk deg også oppskrifta på refried beans. Den er superlettlaget og passer til så mye mer enn bare fyll i quesadilla, hjemme hos oss er den standard tilbehør til det meste av meksikansk mat vi spiser.
 
Oppskriften er nok til 4 quesadillas. Hvor mange personer det rekker til, er litt avhengig av om du har tilbehør eller ikke. De kan fint serveres som håndmat uten noe ved siden av, men også med salat, salsa, guacamole, rømme osv.
 
QUESADILLA MED REFRIED BEANS OG GRILLA SQUASH
 
Refried beans
 
1 ss matolje
1 løk
4 hvitløksbåter
2 ts malt spisskummen
1 boks brune bønner (400 g)
1 ss tomatpure
ev litt vann
Salt og pepper
 
Start med å lage i stand bønnestuingen: ha matolje i ei gryte, hakk løk og hvitløk relativt fint og ha det oppi. Stek løken myk på middelse sterk varme i ca 5 minutter. Ha opp i spisskummen og rørt rundt et par ganger før du slår opp i bønnene med væske og det hele (men pass på at du ikke kjøper de brune bønnene som har sukker i laken, da blir det for søtt!), deretter tomatpure og rør godt rundt. Legg over lokk og la det småputre en 10 minutters tid, i mellomtiden forbereder du de andre tingene. Når koketida er over, kan du velge litt hva du gjør. Enten beholde bønnene hele, lage en jevn mos med stavmikser, eller midt i mellom ved å mose med en gaffel. Tilsett ev litt vann for å tynne ut litt, smak til med salt og pepper.
 
Quesedillas
 
1 stor squash
1 neve fersk koriander
1 grønn chili
8 tortillalefser
150-200 revet vellagret ost, gjerne cheddar
 
Sett på grillen i steikeovnen din. Del squashen først i to, skjær deretter så tynne skiver du klarer på langs. Legg skivene på et stekebrett, sett de høyt opp i ovnen (ikke helt øverst, da brenner de lett) og stek de under grillelementet. Det er vanskelig å gi eksakt steiketid her, det tar noen minutter, pass godt på siden de fort kan bli brent.
 
Finhakk koriander og chili. Legg 4 lefser ut på benken, fordel deretter bønnestuingen, squash og ost jevnt mellom dem, strø over chili og koriander før du legger de fire siste lefsene oppå. Varm opp ei steikepanne og stek en og en quesedilla på begge sider.Press lefsene litt sammen med en steikepanne før du snur dem, så faller de ikke så lett fra hverandre. Deles i biter før servering.
 

3 kommentarer:

  1. Takk for deilig oppskrift, er skrevet ut og skal prøves snarest! :)

    SvarSlett
  2. Takk for deilig oppskrift, er skrevet ut og skal prøves snarest! :)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...