Denne forretten har jeg eksprimenter med flere ganger i det siste. Oppskriften er egenkomponert, men inspirert av en minneverdig forrett jeg spiste på Restaurant Credo i Trondheim en gang for lenge siden. Der ble det brukt blodappelsinjuice til fennikelen, noe som ga mye både smaks- og fargemessig, men dessverre har jeg ikke fått tak i blodappelsiner de gangene jeg har laget dette. Slå til om du finner det! For å erstatte litt av bitterheten som er i blodappelsiner, har jeg i steden tilsatt granateple, her som frø for å strø oppå til slutt, men har også forsøkt å erstatte ca 1/3 av appelsinjuicen med granateplejuice, det var veldig godt, men forutsetter at man synes det er greit å spise gammalrosa fennikel;)
Oppskriften er for to og en del av målene er av litt ca-karakter....
KAMSKJELL MED APPELSIN-FENNIKELKOMPOTT
5-6 kamskjell
matolje
en liten fennikel
saften av 1,5 appelsin
50 g chevre i små biter
granateplefrø
Lag fennikelkompotten først; hell appelsinsaften i en kjele og kok det inn til ca halvparten. Imens deler du fennikelen; skjær av topp og bunn, del resten i så tynne skiver på langs du klarer å skjære. Ha fennikelen oppi appelsinsaften og la den koke noen minutter til det har kokt skikkelig inn. Jeg liker best at fennikelen fortsatt er litt al dente, men det bestemmer du selv. Smak til, appelsiner er forskjellige, så kanskje du trenger litt sitronsaft for å få det mer syrlig, eller litt sukker for å få det søtere.
Varm olje i ei panne til den er rykende varm, steik kamskjellene 1-2 minutter på hver side. Legg appelsinfennikelkompotten i gratineringsformer, legg kamskjellene oppå og strø chevrebitene rundt. Gratineres i steikovnen i ca 5 minutter på 200 grader, bare så chevren blir lun og myk. Strø granateplekjernene over og server!
Dette så godt ut, er en svoren fan av kamskjell.
SvarSlettFennikel er jo også fantastisk så dette skal prøves ut. :-)
Espen // heiamat.no
Takk for det Espen, håper det smaker!
SvarSlettDenne skal testes imorgen! Det jeg har lært i det siste er at du slett ikke får tak i bøodappelsin lenger. De har nemlig gått over til å hete rød appelsin, da den blodige delen av navnet fikk kundene til å rygge...! Om salget etter navnebyttet har økt vites derimot ikke.
SvarSlettLykke til med kokkelering! Jeg har leita etter dem under både navnet røde appelsiner og blodappelsiner uten å finne dem, salget skal visstnok ha økt kraftig etter navnebyttet, kanskje de rett og slett er utsolgt hver gang jeg ser etter dem;)
SvarSlett