mandag 12. august 2013

Quesadilla med refried beans og grilla squash

 

 
Quesadilla er en genial liten sak. Av meksikansk opprinnelse, i orginalversjonen bare en bretta tortillalefse fylt med ost, deretter stekt for å gjøre lefsa sprø og å få osten til å smelte. Men så er det fritt fram til å fylle dem med nærmest hva som helst annet. Jeg har spist fetaostquesadilla, rekequesadilla, frokostquesadilla (med bacon og egg selvfølgelig!) osv osv. Hvor orginalt meksikanske alle disse variantene er, er vel tvilsomt, men hva gjør vel det så lenge det smaker.
 
Dette er en vegetarvariant. Squash er en sånn grønnsak som man kan bruke i det meste, den er ganske anonymt tilstede i supper og gryter, her blir den grilla og jeg synes det bringer fram egensmaken veldig fint og  i tillegg unngår man at den blir vassen og grøtete, som den fort kan bli. Her i Australia selger de bare de små squashene, zucchini, noen som vet hvorfor vi ikke får tak i dem i Norge?
 
Merk deg også oppskrifta på refried beans. Den er superlettlaget og passer til så mye mer enn bare fyll i quesadilla, hjemme hos oss er den standard tilbehør til det meste av meksikansk mat vi spiser.
 
Oppskriften er nok til 4 quesadillas. Hvor mange personer det rekker til, er litt avhengig av om du har tilbehør eller ikke. De kan fint serveres som håndmat uten noe ved siden av, men også med salat, salsa, guacamole, rømme osv.
 
QUESADILLA MED REFRIED BEANS OG GRILLA SQUASH
 
Refried beans
 
1 ss matolje
1 løk
4 hvitløksbåter
2 ts malt spisskummen
1 boks brune bønner (400 g)
1 ss tomatpure
ev litt vann
Salt og pepper
 
Start med å lage i stand bønnestuingen: ha matolje i ei gryte, hakk løk og hvitløk relativt fint og ha det oppi. Stek løken myk på middelse sterk varme i ca 5 minutter. Ha opp i spisskummen og rørt rundt et par ganger før du slår opp i bønnene med væske og det hele (men pass på at du ikke kjøper de brune bønnene som har sukker i laken, da blir det for søtt!), deretter tomatpure og rør godt rundt. Legg over lokk og la det småputre en 10 minutters tid, i mellomtiden forbereder du de andre tingene. Når koketida er over, kan du velge litt hva du gjør. Enten beholde bønnene hele, lage en jevn mos med stavmikser, eller midt i mellom ved å mose med en gaffel. Tilsett ev litt vann for å tynne ut litt, smak til med salt og pepper.
 
Quesedillas
 
1 stor squash
1 neve fersk koriander
1 grønn chili
8 tortillalefser
150-200 revet vellagret ost, gjerne cheddar
 
Sett på grillen i steikeovnen din. Del squashen først i to, skjær deretter så tynne skiver du klarer på langs. Legg skivene på et stekebrett, sett de høyt opp i ovnen (ikke helt øverst, da brenner de lett) og stek de under grillelementet. Det er vanskelig å gi eksakt steiketid her, det tar noen minutter, pass godt på siden de fort kan bli brent.
 
Finhakk koriander og chili. Legg 4 lefser ut på benken, fordel deretter bønnestuingen, squash og ost jevnt mellom dem, strø over chili og koriander før du legger de fire siste lefsene oppå. Varm opp ei steikepanne og stek en og en quesedilla på begge sider.Press lefsene litt sammen med en steikepanne før du snur dem, så faller de ikke så lett fra hverandre. Deles i biter før servering.
 

lørdag 3. august 2013

Suppe med ovnsbakte tomater og mascapone

"



Denne oppskriften er til min venninne Unni. Unni er hageentusiast og liker å dyrke sine egne grønnsaker, spesielt tomater. De smaker nydelig, men den leie uvanen at de alltid blir modne samtidig og er derfor alltid på jakt etter gode oppskrifter som tar i bruk ferske tomater. Jeg tror hun var ganske skuffa da min ketchupoppskrift viste seg å bare inneholde hermetiske tomater, hehe. Så her kommer et plaster på såret, en sunn og god middagsoppskrift som tar unna to kilo tomater i en fei. Skulle den norske sommeren ikke bli så bra og tomatene slite med å bli skikkelig modne, så gjør det ikke så mye, ovnsbakingen fremhever sødmen uansett og kamuflerer det. 

Unni er forøvrig ei driftig dame med egen blogg og nettbutikk på epla hvor hun selger egendesignede og håndtrykkede saker og ting, bla forklær og kjøkkenhåndklær.

Og ja, det er den tredje tomatsuppeoppskrifta på min blogg. Men kan man få nok av gode ting da?

SUPPE MED OVNSBAKTE TOMATER OG MASCAPONE

2 kg tomater
2 gulrøtter
2 store løk
4 hvitløksfedd
Et par ss god olivenolje pluss ev litt mer til servering
1 liter god grønnsaks- eller hønsebuljong, ev litt mer om suppa blir for tjukk
2-3 laubærblader
En klype timian
4 ss mascapone
Salt og pepper


Start med å ovnsbake tomatene. Dette tar litt tid, men kan gjøres på forhånd hvis du har dårlig tid. Først må skinnet av; jeg har en veldig skarp skreller som fikser den biffen; halver tomatene, fjern stilkfestet og skrell dem. Har du ikke en god skreller, kan du skolde dem.Det gjøres sånn: Kok opp en stor kjele med vann. I mens risper du et kryss i skinnet i bunnen av hver tomat. Ha noen tomater av gangen oppi kjelen med det kokende vannet hvor de bare skal være i noen sekunder. De skal kokes lenge nok til at skallet løsner og begynner å krølle seg, men ikke så lenge at tomatkjøttet blir mosete. Legg dem rett opp i iskaldt vann for å stanse kokeprossessen før de får dryppe av seg og du kan nappe av skinnet. Halver tomatene. Uansett hvordan du har fått av skinnet,skal den legges på ei bakeplate og stekes i ovnen på 150 gr varmluft i et par timer. Åpne ovnsdøra innimellom for å slippe ut fuktighet. Pass på at de ikke blir brent, da må du skru ned varmen. Samlet steketid vil avhenge av størrelsen på tomatene og selvfølgelig på ovnen.

Så over til selve suppa: skrell og grovhakk gulrøtter, løk og hvitløk og ha dem i ei gryte med litt olivenolje i. Surr over lav varme i 10 minutter til de er blanke og myke. Ha opp i tomater, buljong, laubærblader og timian, kok opp og la det småputre i 15-20 min. Fisk ut laubærbladene, ha opp i mascapone og purer med stavmikser eller blender. Smak til med salt og pepper. Vurder konsistensen og spe ev med litt mer kraft. 

fredag 2. august 2013

Relansering og relokalisering


 
Jeg har vært rimelig stum på bloggfronten lenge nå. Det har jeg planer om å endre. Det har gått nesten et år siden siste bloggpost og jeg har selvfølgelig rukket mye siden det, både på matfronten og andre fronter. Den største forandringen er at familien og jeg flytta til Australia for to år i november ifjor. Vi har nå tilholdsted i Fremantle og trives her. Matmessig har jeg litt av vært å rapportere fra Down Under, så jeg satser på litt hyppigere oppdateringer framover. Jeg kommer til å fortsette å blogge på norsk med oppskrifter tilpasset norsk vareutvalg, så får dere heller si i fra hvis jeg skulle bli for eksotisk. Sees snart!
 
Og tilfelle noen skulle lure: alle kokebøkene er med! Kjøkkenutstyret også!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...