tirsdag 30. august 2011

BLOMKÅLSUPPE I TO VARIANTER


Blomkålsuppe er klassisk seinsommermat hjemme hos oss. Spesielt på fine dager hvor man egentlig ikke har lyst til å stå inne på kjøkkenet og lage mat etter jobb, men bare har lyst til å nyte sola, sånn i tilfelle det er den siste sommerdagen man får det året. Da pleier jeg ofte å raske med meg et blomkålhode eller to på torget på vei hjem, så er middagen, og strandturen etterpå, sikra.
Min vanlige blomkålsuppeoppskrift er derfor superenkel, nesten så enkel at det ikke er en oppskrift, men siden Toro faktisk tilbyr blomkålposesuppe, må det være noen der ute som trenger denne her også:

ENKEL BLOMKÅLSUPPE

1 stort blomkålhode (eller to små)
7-8 dl god hønse- eller grønnsaksbuljong
1 dl matfløte
salt
pepper
muskattnøtt

Kok opp buljong i en kjele, imens vasker du og renser blomkålen og deler den i buketter. Kok blomkålen i kraften til den er myk, ca 10 minutter. Purer med stavmikser eller blender, smak til med matfløte og krydder og server med god brød.


Forrige gang jeg lagde suppe, hadde jeg litt bedre tid og det regna ute, så jeg testa ut en ny oppskrift med smak av ost. Den ble også helt fortreffelig, så jeg tar med den også. Kjøkkenet ble fylt av deilig laubærduft da jeg lagde den, det er ikke så ofte den aromaen får lov til å dominere, så husk å nyt det underveis! Denne varianten er ei fyldigere og mektigere suppe

BLOMKÅLSUPPE MED RØYKT CHEDDAR

50 g smør
1 løk, hakket
2 hvitløksbåter hakket
2 laubærblader
1 stort blomkålhode, vasket og delt i buketter
1 stor potet, skrelt og delt i terninger
 5 dl melk
7 dl god hønse- eller grønnsakskraft
1 ts sennepspulver
200 g reven cheddar med røyksmak (eller annen smaksrik ost)
salt
pepper

Smelt smøret i en kjele, fres løken til den er myk, men ikke brun. Ha oppi hvitløk, laubærblader, blomkål og potetterninger, skru ned varmen og la det godgjøre seg under lokk i 10 minutter, rør av og til.
Hell over melk og kraft, la det hele småkoke i 15 minutter til grønnsakene er myke. Fjern laubærbladene før du purerer suppa. Rør inn sennepspulver og ost, tilsett ev litt mer kraft eller vann dersom suppa er for tjukk. Smak til med salt og pepper




onsdag 10. august 2011

Toast med spinat og posjert egg


Jeg er tilbake etter en lengre bloggpause, både fordi jeg har hatt ferie, men også fordi de siste ukers hendelser rett og slett tok fra meg lysten på lage mat og å blogge. Men hverdagen vender jo tilbake, enten man vil eller ikke.
Vi har tilbragt to late uker på hytta, noe som gav tid til å teste ut et par frokostprosjekter jeg har hatt oppi hodet mitt en stund. Her er det første, posjerte egg med spinat, et sunt og litt freshere alternativ til egg & bacon. Denne oppskriften har jeg fra Bill Grangers bok "Sydney Food" og jeg synes det er noe veldig australsk over den, uten at jeg kan si helt hva. Mulig det rett og slett er fordi australiere er verdensmestre i å variere cafefrokostene sine og at jeg har så mange gode frokostminner derifra?

Per person trenger du

1 skive ristet landbrød
100-200 g fersk spinat (husk å vaske den!)
litt matolje
salt, pepper og sitronsaft
2 egg

Start med å sautere spinaten: ha litt olje i en stekepanne og vend spinaten til den er sammenfallen. Smak til med salt, pepper og en splash sitronsaft.
Så kommer vi til svenneprøven: posjering av egg!  Kok opp vann i en stekepanne, ca 5 cm vannstand, skru ned varmen og rør i vannet så det virvler godt akkurat når du har egget oppi. Knekk et og et egg i en kopp og la det skli ned i det kokende vannen, noe av hvitten vil alltid spre seg utover, men (forhåpentligvis) vil mesteparten holde seg rundt plomma. Egget er ferdig når hvitten er stiv mens plomma fortsatt er rennende. Ikke posjer mer enn 2-3 egg av gangen.
Når eggene er ferdig, løft de ut med en hullsleiv og la de renne godt av seg. Legg opp toast, spinat og egg på en tallerken, server!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...