mandag 4. april 2011

Thai mussaman curry


Dette er rett og slett den thailandske varianten av beef rendang. Begge rettene er gjengangere i heimen, jeg synes begge er god på hver sin måte, det største forskjellen er at thaiversjonen har mer saus og samtidig mangler det karamelliserte preget rendangen får når den kokes helt inn.Siden jeg jukser litt her og lager den med ferdig currypaste, er den hakket raskere å få satt på til koking enn det rendang er. De av dere som har erfaring med å lage thaicurry fra før, vil nok legge merke til at denne skiller seg fra den vanlige kjappe tilberedelsesmetoden og at kjøttet her skal kokes mørt. Retten stammer fra Sør-Thailand hvor store deler av befolkningen er muslimske og har felles kultur- og kjøkkenarv med Malaysia.
Curryen kan lages med all slags kjøtt, jeg foretrekker okse. Den er ganske mektig med all kokosmelka, jeg pleier å blande light og vanlig kokosmelk så den ikke blir alt for feit. Mussaman currypastesmaker av chili, rekepasta, ingefær og sitrongress og fåes kjøpt i de fleste innvandrerbutikker, der får du også tak i tamarind og fiskesaus. Retten kan utmerket godt varmes opp, den smaker nesten enda bedre dagen etter!

THAI MUSSAMAN CURRY

1 løk, finhakket
1 ss fersk ingefær, finhakket
3-4 nellikspiker
olje
700 g grytekjøtt av storfe, delt i biter
3 ss mussaman currypaste
6 dl kokosmelk
400-500 g poteter, skrelt og delt i store biter
2 løk, i store båter
2 ss fiskesaus
1 ss sukker
3 ss tamarindmasse
en neve peanøtter
ev salt

Varm olje i en stor gryte og stek løk, nellik og ingefær over middels varme til det er mykt og blankt. Skru opp varmen, ha i oksekjøttet og brun i ca 5 minutter. Ha opp i currypasten og steik i et par minutter til mens du rører hele tiden (curryen blir ikke god hvis det brenner seg nå!). Hell over kokosmelk, skru ned varmen og la det småkoke under lokk i 1-2 timer til kjøttet er mørt. Koketiden er avhenging av hva slags kjøtt du bruker, denne gangen brukte jeg mørbrad og kokte i 1,5 time.
Ha opp i poteter og løk og kok uten lokk i 20-30 minutter. Smak til med fiskesaus, tamarind og sukker, ev må du ha i litt mer enn angivelsene her, det kommer an på hvordan du liker curryen din. Ha i peanøtter rett før servering. Serveres med ris.


Oppskriften er henta fra Andreas Viestads fine kokebok "Med smak av krydder" -med noen endringer av meg selvfølgelig!

3 kommentarer:

 1. Heia. Dette så godt ut! Ser at retten inneholder tamarind. Jeg kjøpte tørka tamarind for en stund siden, men jeg finner ikke ut hvordan jeg skal bruke den?noen tips?
  Mvh Hanne

  SvarSlett
 2. Hei Hanne!
  Jeg pleier å kjøpe tamarind som ferdig purert masse på glass eller boks, så jeg har aldri testa ut tørket. Har kikka litt i kokebøkene mine, i følge dem skal du legge frukten (minus det tørre skallet) i bløyt i kokende vann, noen steder står det at du skal koke det også, så sile av og bruke vannet videre. Hvordan mengdeforholdene blir da, vet jeg ikke helt, men du kan jo smake deg fram!
  Hilsen fra Tone

  SvarSlett
 3. Takk skal du ha! Skal prøve meg frem og gi deg tilbakemelding om hvordan det går :-)
  Mvh Hanne

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...