søndag 18. desember 2011

Mozartkuler



Det blir ikke jul uten mozartkuler for min del. Hvilke kakesorter jeg baker, varier fra år til år, men mozartkuler bare MÅ jeg ha og det nytter ikke å bare kjøpe en ladning i butikken, de må være hjemmelagede også. Nå må jeg jo innrømme at jeg jukser litt da, jeg lager ikke nougaten og marsipanen fra bunnen av sjøl, det kan du selvfølgelig gjerne gjøre, men de smaker utmerket på denne måten også og mye ferskere enn de man får kjøpt. Kulene er også en fin julegave eller vertinnegave til
de som har alt og om du ikke har fått tak i smør til den vanlige julebaksten i år, foreslår jeg at du heller bruker tida på å lage disse små lekkerbisknene enn å jakte byen rundt etter siste leveranse fra Tine.



Og hva er så ei mozartkule? Den består av en nougatkjerne omgitt av marsipan smaksatt med likør og pistasjenøtter så trukket i mørk sjokolade. Konfekten ble først laget i Salzburg i Østerrike i 1890 og ble oppkalt etter Mozart siden det er hjembyen hans og han hadde et jubileum rundt den tiden. Om noen av dere har vært i Salzburg, vet dere sikker at man knapt nok kan snu seg der uten å støte på ei Mozartkule. I følge Wikipedia, produseres det 90 millioner kuler i året og de eksporteres til over 30 land. Et gjennomprøvd produkt mao

Oppskriften under er til 80-90 stk. Tro meg, det er ikke noe poeng i å lage noen mindre porsjon. Noen tips før du starter: om ting blir klissete og ekkelt underveis, bare ta en pause og legg sakene i kjøleskapet, så ordner det seg. Siden du skal elte inn en del melis i marsipanen, er det greit å velge en type som har høyt mandelinnhold i utgangspunktet, feks Odense sin med 50% mandler. Kulene smaker best rett fra kjøleskapet. Og kjøp nougat i blokker (det finnes i matbutikker med godt utvalg nå før jul), ikke en gang tenk på å bruke Nougati...


MOZARTKULER

200 Nougatmasse
400 g marsipan
50 g usaltede pistasjenøttkjerner
4 ss kirschwasser (Cointreau eller annen sitruslikør er et godt alternativ)
250 g melis
300 g mørk kokesjokolade

Start med å legge nougatten i kjøleskapet, den er mest samarbeidsvillig når den er skikkelig kald. Mal pistasjenøttene i en blender eller kjøkkenmaskin. Bland sammen marsipan, pistasjenøtter, likør og melis, gjerne også i en kjøkkenmaskin. Tilsett mer melis hvis det hele er ganske klissete.
Ta nougaten ut av kjøleskapet og del den i små biter. Om du er veldig perfeksjonistisk, kan du trille de til små kuler, men sannsynligheten for at noen noensinne kommer til å legge merke til at nougaten er firkanta, er ekstremt  liten (unntatt når man deler en kule i to og tar bilde av den til bloggen sin, tatt på fersk gjerning der....) og det å trille nougat, er noe ordentlig griseri. Legg litt marsipan i håndflata, trykk den ut og legg en nougatbit i midten. Fold marsipanen rundt slik at all nougat er dekket og trill det hele til en pen kule. Det ser omtrent sånn ut


Sånn fortsetter du til alle kulene er ferdigtrillet. Sett dem i kjøleskapet, i mens forbereder du sjokoladen. Den skal smeltes i vannbad. Det gjør du sånn: brekk sjokoladen opp i en liten kjele eller annen metallbeholder, sett den oppi en større kjele med litt vann i. Varm det forsiktig opp til sjokoladen har smeltet. Ikke la vannet fosskoke, sjokoladen klumper seg hvis vannbadet blir for varmt, så det er bedre å kjøre litt lavere varme og heller ta seg god tid.


Dypp kulene en og en i sjokoladen, la de dryppe av seg litt på veien opp så blir ikke sjokoladetrekket altfor tjukt (ev ha litt mer sjokolade i bakhånd i tilfeller du er rundhåndet med sjokoladetrekket). Sett kulene på et bredt kledt med bakepapir, kjøl de ned i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet helt. Oppbevares i tett boks i kjøleskapet til de skal spises.

15 kommentarer:

  1. åh... fantastisk godt! jeg ble hekta på mozartkuler som femåring på besøk i Wien. Men aldri laget selv, det får bli neste års julegaveprosjekt. takk for oppskrift!

    SvarSlett
  2. Bra blogg, Tone!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    SvarSlett
  3. Sådanne har jeg laget i 45 år og de er verdens bedste.Men det er vigtigt at det er Odense marzipan. det er bedst

    SvarSlett
  4. Jeg bruker en rostet hasselnøtt i mitten. Supergodt!

    SvarSlett
  5. Jeg pleier også rulle de i finhakkede nøtter/mandler etter sjokoladetrekket :-)

    SvarSlett
  6. Takk for hyggelige kommentarer og ikke minst takk for oppslag på leserenes VG.
    Det finnes nok mange varianter av Mozartkuler rundt om kring og jeg er sikker på at de smaker fortreffelig alle sammen! Jeg har valgt å holde meg så nære orginalen som mulig, men vurderer om jeg skal eksperimentere litt mer til neste år;)
    Hilsen fra Tone

    SvarSlett
  7. Takk for oppskrifta, de ble kjempe gode :D

    -Marion :)

    SvarSlett
  8. Det var hyggelig å høre Marion, god jul!

    SvarSlett
  9. Ja, det må jeg si! Litt av en blogg, Tone! :) Skal nok bruke noen av tipsene dine! Alt så veldig godt ut!

    SvarSlett
  10. Tusen takk for oppskriften :D har brukt den flere ganger.

    - Marion

    SvarSlett
  11. Ser gode ut, må prøves :)

    SvarSlett
  12. Elsker mozartkuler og disse skal absolutt prøves ut! :D Men bare lurer på en ting...hvor lang holdbarhet har disse?

    SvarSlett
  13. Jeg oppbevarer dem i en lukket boks i kjøleskapet og har aldri opplevd at de har blitt tørre eller dårlige, men så pleier de å bli spist opp ganske kjapt også!

    SvarSlett
    Svar
    1. Er det for tidlig å lage dem nå for å gi bort i julegave tror du? Venter en liten en i slutten av denne måneden så skulle helst ha laget dem før han kommer! :D

      Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...