fredag 30. desember 2011

Kalkun med couscousstuffing


Det er lille nyttårsaften og mange av dere skal sikkert lage kalkun i morgen. Denne oppskriften har jeg lagt mange ganger opp gjennom årene så den er rimelig idotsikker og i tillegg kjempegod og har en stuffing med en liten vri, kan man ønske seg mer? 
Kalkun er praktisk mat å tilberede om man venter mange gjester, det er nøyaktig like mye (eller like lite) arbeid å tilberede en stor kalkun som en liten kalkun. Bare husk å starte med å tine opp fuglen i tide og å beregne steiketida utifra størrelsen. Min kalkun i år var på ca 6 kg, den stekte i 2,5 timer før den var ferdig. Fuglen skal hvile litt før servering også, det passer jo bra, så får du tid til å lage sausen og ta et glass champagne med gjestene når de ankommer.
Jeg pleier å sprøyte inn en blanding av hvitvin og smør i brystkjøttet for å få det saftigere og å få mer kraft til å lage saus på etterpå. Til det formålet har jeg en turkeybasher, dvs en kjempesprøyte med ballong i enden, egenhendig importert fra junaiten, jeg har ikke sett det i butikker her hjemme, du kan kjøpe den største sprøyta du finner på nærmeste apotek til det samme formålet. Eller alliere deg med noen som jobber i helsevesenet;)

En del av målene her er litt sånn ca. Sausen må du alltid smake til uansett og en del vil avhenge av størrelsen på fuglen. Har du en stor fugl som avgir mye god kraft, kan du med fordel doble sauseoppskrifta. Jeg pleier å servere hjemmelaget potetmos, sauterte aspargesbønner og tyttebær til.


STUFFING
3 dl couscous
3 dl hønsebuljong
75 g smør
1 løk, hakket
200 g svisker, klippet i biter
100 g valnøttkjerner
8-10 soltørkede tomater, klippet i biter

Start med stuffing: smelt smøret i en kjele, fres løken til den er blank og myk. Hell over hønsekrafta  og kok opp. Ha oppi couscousen, legg på lokk og ta kjelen av plata, la det trekke i ca 5 minutter. Bland inn svisker, valnøtter og soltørkede tomater. Avkjøl litt så du ikke brenner deg når du skal fylle kalkunen.

FUGLEN
Kalkun, så stor eller liten som du har lyst på
1-2 dl hvitvin
50-100 g smør
salt
pepper
ev hyssing til oppbinding

Ta ut innmaten (som ligger i en pose inni buken på kalkunen), jeg pleier ikke å bruke den videre, men mange bruker den til å lage saus på. Skyll og tørk kalkunen innvendig og utvendig. Fyll buken med stuffingen, om du har lyst, kan du sy igjen åpningen. Legg kalkunen på en rist som igjen står over en langpanne. Smelt smøret i en kjele, bland inn hvitvin og litt salt og pepper. Sprøyt blandingen inn i brystkjøttet på fuglen. Gni inn skinnet med smør og salt. Stekes på 175 grader, steketiden avhenger av størrelsen, som en pekepinne kan du ha 2,5 timer for en 6 kg kalkun. For å sjekke om den er ferdig , kan du legge en lite snitt  i overgangen mellom bryst og lår og se at kjøttsaften som kommer ut, er klar, ikke rosa. Steiketermometerne som kommer med kalkunen, pleier også å fungere greit.
Det kommer til å dryppe masse kraft og godsaker fra fuglen, det samles nå i langpanna under, det er viktig at det ikke brenner seg, så hell litt vann i den og etterfyll eventuelt underveis hvis panna blir tørr.
Ta ut fuglen, pakk den inn i alufolie og et stort håndkle, så holder den seg varm mens den hviler ca en halvtime før servering.


SAUS
6 dl sjy fra steking
5 ss hvetemel knadd inn i  3 ss smør eller maisenna rørt ut i kaldt vann
3 dl fløte
1ts tørkede urter, feks rosmarin, timian og oregano
tørr sherry
soyasaus
balsamicoeddik
salt
pepper

Hell krafta fra langpanna i et desilitermål. Visp ut av langpanna med kokende vann for å få med alle kraftgodsakene. Etter at du har målt opp hvor mye kraft du har (ble det lite, kan du ev supplere med litt kjøpehønsebuljong....), heller du den i en kjele og koker opp, sausen gjevnes enten med en mel/smørblanding eller maisenna til konsistensen er passende. Ha opp i fløte, smak til med salt , pepper og urter. Noen spiseskjeer med tørr sherry, soyasaus og kanskje balsamicoeddik passer også bra. Her er det umulig å gi noen eksakte mål, du må smake deg fram.

Før servering tar du ut stuffingen med ei skje og serverer separat. Få folket til bords og slå deg løs med trancheringsbestikket!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...