torsdag 24. februar 2011

Langtidsstekt svinesteik


Langtidssteiking er tydeligvis veldig trendy for tida, det er stadig artikler å finne om dette i blader og aviser.  Det ligger nok litt i tida kanskje; å skulle lage god og enkel mat av billige kjøttstykker som ikke ellers ville vært så attraktive. Her forvandler en natts marinade og 6 timer i steikeovnen ei helt vanlig svinesteik til et så mørt stykke at det faller fra hverandre av seg sjøl og kniv er helt unødvendig når du skal spise det. Dette er genial søndagsmat, det tar tid å lage, men steika lager seg sjøl. Jeg serverte den med hjemmelagede tomatbønner og ovnsstekte potetbåter. Saus lagde jeg ikke, det er ikke nødvendig når kjøttet er så saftig som her, men vi hadde litt tzatsikirester og harissa til.. Om du er fan av sprø svor, kan du gjerne rute den og og skru opp varmet mot slutten for å få det, jeg er ikke noen svorfantast i utganspunktet, så jeg droppa det.


Langtidsstekt svinesteik

1 svinesteik (min var på ca 1,5 kg)
3 fedd hvitløk, knuste
1 ss paprikapulver
saften av 1 sitron
omtrent like mye matolje som sitronsaft

Sannsynligvis er steika du får tak i ferdig surret; fjern nettet rundt og fold ut steika, tørk den og skjær ev ruter i svoren. Bland sammen marinaden, legg steika i en rein plastpose og hell marinaden opp i. Knyt igjen, dytt litt så marinaden fordeles over hele kjøttet og legg det i kjøleskapet til marinering over natta.
Ta steika ut av posen, ikke tørk av marinden, legg steika utbretta på ei rist over ei langpanne, hell over 3 dl vann, dekk til med aluminiumsfolie og sett det hele i ovnen på 150 grader i 5 timer. Fjern folien og skru opp varmen til 180 grader, steik i en time til. Hell ev på mer vann i langpanna hvis den er i ferd med å koke tørr. Ta ut kjøttet, la det hvile i 20-30 minutter. Det er ikke nødvendig å skjære det i pene skiver før servering, bare bruk to gafler til å dra det litt fra hverandre.Tomatbønner

1-2 ss olje
2 sjalottløk, hakket
2 gulrøtter, hakket
1 løk, hakket
6 tomater, hakket
400 g limabønner (butter beans), koket eller hermetiske
Hakket persille

Varm oljen i en kjele, ha opp i sjalottløk, gulrøtter og løk og fres til de er myke, ha opp i tomater og la det småputre under lokk i 15 minutter. Ha oppi bønnene, varm opp det hele igjen og ha i persille før servering, Smak ev til med litt salt og pepper

Et lite tips til slutt: ta vare på all den deilige steikesjyen som ligger i langpanna, den er glimrende som kraft til supper eller sauser.
Oppskriften er fra matbladet BBC Good Food med en del endringer fra meg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...