fredag 31. desember 2010

Nyttårsforsetter

Her burde jeg sikkert ha lovet å trene mer, spise mindre & sunnere osvosv, men det er vel ikke så spennende for andre å lese om, så jeg har heller satt meg noen mål for hva jeg skal rekke over på kjøkkenet det kommende året. Alle punktene er prosjekter jeg har hatt i bakhodet i lang tid, men aldri har fått i gang i praksis.

Surdeigsbrød
Jeg kan jo bake brød, men synes det er nesten pinlig å innrømme at jeg aldri har gjort noen forsøk på å sette en surdeig sjøl. Til tross for at jeg til stadighet savner de deilige rugbrødene jeg pleide å kjøpe hos bakeren da jeg bodde i Tyskland. Ser fram til en del forsøk og eksperimentering for å komme fram til et resultat som er akseptabelt.

Singapore chilicrabs
Dette er en skikkelig grisete rett å spise, hele krabbeklør tilberedt i en tomat-chilisaus, spises med hendene med masse servietter tilgjengelig! Jeg planlegger å lage den hvert år når vi drar på sommerferie i Trøndelag. Fjorden der er full av krabber og det er i praksis vår egen latskap som begrenser hvor mye vi henter opp. Men hvert år tar latskapen meg og det blir ikke noe av, og vi ender opp med å spise den samme krabbe naturell med majones og loff og chilisausen forblir en fjern plan. I år skal det skje!


Spritz
En drink av Aperol, en italiensk Campariliknende aperitif, Prosecco og sodavann. Oransj i fargen, ser himla delikat ut, drikkes helst på fortauscafe i Italia, da jeg var der sist, var jeg gravid og var sur fordi jeg ikke kunne teste den, har hatt lyst til å prøve den siden. Burde være et overkommelig prosjekt, den største utfordringen blir kanskje å få tak i Aperol, til nød får jeg bruke Campari i steden

Biriany
Opprinnelig en persisk rett, jeg forbinder den mest med indisk og pakistansk mat. En rett hvor risen bakes langsomt i ovnen med krydder, nøtter og ev kjøtt eller grønnsaker, ofte sammen med melk eller youghurt også. Dette er en av mine favorittretter når jeg ferierer i Malaysia og jeg håper nå å kunne få til en rimelig bra kopi i løpet av året. Også her tror jeg det kan bli litt prøving og feiling.

Käsespätzle
Burde være en gammel kjenning for alle som har vært på ferie i Alpene. I motstetning til de fleste andre, forbinder jeg den ikke med skiferie, men derimot sykkelferie i Østerrike hvor dette har vært min favorittlunsj på flere turer. Spätzle lages av egg, mel og vann og likner pasta, etter at de er kokt, gratineres de med en smaksrik ost og serveres med en grønn salat. Jeg har tilogmed et eget redskap for å forme dem, innkjøpt da jeg bodde i Tyskland, men skammer meg over at det har ligget ubrukt i kjøkkenskuffen i alle de år.

Så dette var mine kulinariske mål for 2011, om jeg får utført noen av dem, må det jo blogges om. Stay tuned!
Og jeg ønsker selvfølgelig alle et godt nytt kjøkkenår!

5 kommentarer:

 1. Godt nytt år :)
  - og vi følger self nøye med på om forsettene holdes :)

  SvarSlett
 2. Ja, presset er der når en har lagt ting ut i offentligheten.. Vi venter i spenning.. ;)

  Godt år til deg!

  SvarSlett
 3. Gleder meg til å lese om alt, men særlig Käsespätzle!

  SvarSlett
 4. Ja, jeg kjenner presset nå, men det var jo poenget med offentlige forsetter. Ser fram til å svinge meg på kjøkkenet!

  SvarSlett
 5. Jeg gleder meg stort til chilikrabbene fra Singapore!

  Jeg var i Singapore for noen år siden, og det jeg husker best fra dagene i Singapore var chilikrabbemåltidet jeg hadde ved havnen den ene kvelden. De var verdt hele turen i selv. Fantastisk!

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...