onsdag 29. desember 2010

Honnigglassert and

Nei da, det er selvfølgelig ikke anda over som skal honningglasseres, men siden lillegutt har fått fin ny treand til jul, klarte jeg ikke å la være.
Vanligvis er jeg strukturert når jeg skal ut på handletur, men i går følte jeg meg riktig så crazy etter å ha hatt nyttårskalkun på handlelista og kom hjem med romjulsand. I dag har jeg kosa meg med å leite fram ei passende oppskrift. Var ganske spent på resultatet, siden jeg har null erfaring med and fra før av, men nå sitter vi alle sammen og velter oss totalt forspiste på sofaen, så det ble så absolutt bra. Den søte glassuren med kryddersmak gjorde at det feite andekjøttet ikke helt tok overhånd. Kinesisk femkrydderblanding består av malt stjerneanis, sizuanpepper, fennikelfrø, kanel og nellik og passer glimrende til kjøtt med en del fett.
 

HONNINGGLASSERT AND MED OVNSBAKTE JORDSKOKKER OG SAVOYKÅL

1 and
2 ss matolje
salt
2 ts kinesisk femkrydderblanding

Glasur
200 g flytende honning
3 ss soyasaus
3 ts sherry
3 ts dijonsennep

Tilbehør (juster mengden utifra hvor mange dere er)

Store jordskokker, skrelt og delt i fire
Savoykåk, strimlet
Hvitløk, finhakket
Ingefær

Sett steikeovnen på 140 grader. Legg anda i en ildfast form, pensle den med olje og gni den inn med salt og femkrydderblanding. Sett den inn i ovnen og steik i to timer. Ta den ut, nå har det rent ut masse fett fra fuglene, hell det av (jeg har spart på det og har planer om å bruke det til å lage andeconfitt seinere).
Skru opp steikeovnsvarmen til 190 grader. Rør sammen glasuren og pensle den på anda. Sett den inn i ovnen igjen. Du kan steike jordskokkene samtidig; ha dem i en egen ildfast form med 1-2 ss av andefettet og sett dem inn samtidig som du setter inn den glasserte anda. La begge steke i 20 min, deretter tar du ut anda og lar jordskokkene steike i ca 20 min til. I mens løfter du anda ut av den ildfaste forma over på et fat, dekk til med alufolie. Mye av glasuren ligger igjen i forma, dette blir en super saus, hell over i en kjele og kok ut forma med å helle over kokende vann, bruk gjerne en visp om noe sitter godt fast. Til slutt lager du savoykålen; varm litt olje i ei steikepanne, ha opp litt hvitløk og ingefær sammen med kålstrimlene, røresteik i et par minutter før du heller over noen ss med vann og lar kålen dampe til den faller litt sammen. Jeg liker den best med litt tyggemotstand.
Så er det bare å ta fram trancheringsbestikket og servere!


2 kommentarer:

  1. Hehe, artig and!! Og takk for du minner meg på at jeg har 5krydder i skapet, jeg fant, jeg kjøpte, men jeg har ikke prøvd enda. Får finne på noe lurt.

    SvarSlett
  2. Må nok innrømme at min 5-krydderblanding også har litt hylletid bak seg;) Lagde en ribberett med den i romjula også, den passer virkelig til litt fett kjøtt, anbefaler å prøve!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...