tirsdag 30. november 2010

Chutney av tørket frukt


Å koke chutney har blitt en årlig juleforberedelse for meg. Det er så deilig tilbehør til julas oster, skinke osv. Og er en fin, spiselig gave å gi bort til de som har alt. Siden chutneyen smaker best om eddiken får runda seg av et par-tre uker før man spiser den, er det på tide å komme igang nå. Jeg pleier gjerne å teste ut noen nye varianter når jeg første er i gang, men denne varianten med tørket frukt har jeg laget igjen i år siden den var så god! Den tørkede frukten gjør at denne chutneyen er relativt søt, men sursyltinga gjør at den ikke blir FOR søt. Jeg synes den passer godt som tilbehør til både faste, modne oster som feks cheddar, og mykere varianter som brie.
Hel allehånde har jeg fått tak i på innvandrerbutikker, malt allehånde er enklere å finne og går sikkert fint det også, men da må du smake deg fram til hvor mye du trenger.


CHUTNEY AV TØRKET FRUKT
 
350 g svisker
275 g dadler (vekt uten steiner)
275 g tørkede aprikos
450 g løk, hakket
5,5 dl eplecidereddik
2 cm fersk ingefær, skrellet og finhakket
50 g salt
40 g hel allehånde
450 g brunt sukker

Finhakk frukten (ja, det er en kjedelig og klissete oppgave!). Knyt allehåndebærene i et musselinklede slik at det går an å fjerne de mot slutten av koketiden. Ha alle ingredienser i en kjele, kok opp og la det småkoke under lokk i 1-1,5 time til konsistensen er grøtet. Om chutneyen virker for tynn, kan du ta av lokket mot slutten av koketiden,men husk at chutneyen tykner litt når den avkjøles. Fisk ut knyttet med allehånde. Hell opp i steriliserte glass og sett på lokk. La den stå i minst 2-3 uker den spises.

Tips til slutt: en enkel måte å sterilisere glass mens chutneyen koker: sett steikeovnen på 100 gr, legg glassene og lokk på ei steikeplate, sett inn og la stå i minst 45 min, så er de ferdige.

Oppskriften er fra Delia Smiths Christmas

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...