mandag 22. november 2010

Afganske auberginer


Jeg må innrømme at jeg ikke er særlig bevandret i det afganske kjøkken, så jeg kan ikke vurdere hvor autentisk denne retten er, men deilig er den! Dette er en vegetarrett jeg lager fra tid til annen. De tar litt tid å tilberede, men til gjengjeld belønnes du med silkemyke auberginer med krydret kikertstuing toppet med youghurt og sursøt tamarind.
Oppskriften inneholder noen ingredienser som man nok må innom innvandrerbutikk for å få tak i; curryblader kan kuttes ut uten problemer, tamarind må du nok ha ,men det får man etterhvert også tak i på vanlige matbutikker med godt utvalg. Noen ganger er tamarindmassen allerede blandet ut med sukker, sjekk innholdsfortegnelsen på glasset, er sukker allerede tilsatt, trenger du ikke blande inn mer av det.


AUBERGINER
3-4 auberginer
3 l vann
3 ss salt
rikelig med matolje

Du kan velge om du vil skrelle auberginene eller ikke. Del auberginene i tykke (ca 4 cm) skiver, lag saltvann i en stor bolle og legg skivene oppi. Skivene flyter, så legg en tallerken oppå for å holde de under vannflaten. La auberginene ligge i saltvannet i noen timer. Ta de opp og tørk dem. Hell olje i ei steikepanne slik at den står 2-3 cm opp i panna, varm opp oljen og friter auberginene, du må sannsynligvis gjøre det i 3-4 porsjoner. Steik skivene 3-4 min på hver side til de er lysebrune og sprø. Legg dem på kjøkkenpapir for å trekke ut noe av oljen. Dessverre er auberginer notorisk glad i olje og kan suge opp hur mycket som helst. Pass på at oljen er varm nok før du har opp i skivene, da forsegles de raskere og trekker mindre olje.

KIKERTSTUING
2 ss olje
2 hele røde tørkede chili
1 ts brune sennepsfrø
3 hvitløksfedd, hakket
800 g hakkede hermetiske tomater
10 curryblader
400 g kokte eller hermetiske kikerter
0,75 ts salt
1 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
0,5 ts gurkemeie

Mens auberginene ligger i saltvann, lager du kikertstuingen, den kan varmes opp rett før servering.
Varm opp oljen, ha i chili og sennepsfrø, etter et par sekunder begynner sennepsfrøene å poppe, da skal hvitløket oppi og stekes noen sekunder. Ha så opp i resten av ingrediensene og la det småkoke i 20 minutter under lokk.

YOGHURTSAUS
10 ss naturell/matyoghurt
0,5 ts salt
0,5 ts malt spisskummen

Bland sammen

TAMARINDSAUS
4 ss tamarindmasse
4 ss sukker
0,5 ts salt
0,5 ts malt spisskummen

Bland sammen

Legg opp aubergineskivene på et stort fat, ha litt kikertstuing, så yoghurtsaus og topp med tamarindsaus oppå hver aubergineskive. Server med ris.


Oppskriften er fra "Ultimate curry bible" av Madhur Jaffrey

2 kommentarer:

  1. Å legge aubergijnene i saltvann, var jo bare genialt!
    Dette ser ut som en fantastisk rett for meg!
    Men det var så mange deler og ulike ingredienser at jeg tror det vil ta litt tid å manne meg opp til den.

    SvarSlett
  2. Auberginene kvitter seg med all tendens til bitter smak når man legger dem i saltvann såpass lenge. Du har rett i at det tar litt tid å lage denne retten, men husk at de to siste delene bare er å røre sammen på et par sekunder!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...