mandag 30. mai 2011

Peanøttis


Flere enn meg som har en ismaskin stående i skapet og som har stått der en stund?! Dvs, jeg har strengt tatt en isbolle til kjøkkenmaskinen min, ikke en egen ismaskin, men funksjonen er jo den samme. Den består rett og slett av en liten bolle med innebygt kjøleelement og en røresleiv som rører rundt i ismassen mens den fryser inn. Du trenger ikke være Einstein for å forstå at det går an å lage is uten en slik dings, da er det bare å sette ismassen i fryseren og piske den opp med jevne mellomrom mens den fryses inn.
En av grunnen til at min ismaskin har samlet støv en stund, er at jeg rett og slett hadde problemer med å få isen til å fryse mens den var i maskinen . Jeg har nå justert et par nybegynnertabber og den siste gangen jeg lagde is, syntes jeg endelig at jeg fikk det til.   For det første har jeg nok av og til laget litt for store porsjoner, da blir mengden som skal fryses inn for stor for ismaskinen og den klarer ikke å senke tempen nok. Så ikke vær for grådig, lag heller i flere omganger og med flere smaker!
For det andre har jeg ikke vært flink nok til at kremen har vært skikkelig kjøleskapskald før jeg har helt den over i ismaskinen, da klarer den heller ikke å senke temperaturen. Så vær tålmodig er også et godt råd. Oppi hodet mitt har jeg flere isprosjekter på gang, siden jeg elsker sorbetis, håper jeg å kunne finpusse denne teknikken i løpet av sommeren, har laget sobeter tidligere også ,men synes det er vanskelig å få den rette konsistensen. Noen dere ute med erfaring kanskje?

Peanøttis har jeg fått flere ganger som tilbehør til sjokoladedesserter på fancy restauranter og hver gang tenkt at jeg skal lage selv. Det er noe med kombinasjonen av søtt og salt som jeg har sansen for. Peanøttis er naturlig nok ekstremt mektig, så du kommer langt med en liten kule. Smaker supergodt som tilbehør til feks sjokoladefondant eller brownie lava pudding (men pass på at porsjonene ikke blir for store, dette er mektig!). Eller til en vanlig sjokoladekake eller bare for seg selv

 

PEANØTTIS

6 eggeplommer
2 dl sukker
1 boks kremfløte
6 ss peanøttsmør

Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis, tilsett en og en skje med peanøttsmør mens du pisker videre. Pisk inn kremfløten. Sett røra i kjøleskapet til den er god og kald, frys den deretter inn i en ismaskin (i min tok det ca 20 minutter) og sett den deretter i fryseren -hvis du ikke har tenkt å spise den med en gang da!

torsdag 26. mai 2011

Guacamole


Guacamole er et klassisk saus som man bør ha på reportoiret, på linje med majones og tsatsiki. Jeg kan i farta ikke komme på noe som er like godt og like sunt på en gang som det guacamole er. Og så passer det til så mye: et must til texmexmat, dip til lørdagssnacksen , til reker, pålegg osvosv.
Styrken kan du regulere utifra hvor mye og hva slags chili du har opp i, her har jeg brukt tørket, men vil du ha det sterke, er det bare å finhakke en rød chili. Og pass på at du får tak i gode, modne avocado, jeg synes ofte det beste er å kjøpe noen umodne og la de mykne på kjøkkenbenken i noen dager, har ihvertfall blitt skuffa maaange ganger når jeg har kjøpt de såkalte spiseklare, plastpakkede.

GUACAMOLE

2 modne avocado
1 klype tørkede chiliflak
1 tomat, hakket
en halv rødløk, finhakket
saften av en lime
et hvitløksfedd, presset
salt og pepper

Ta ut fruktkjøttet av avocadoene og mos det med en gaffel, det er bare godt om det er noen klumper igjen. Rør inn tomat, limesaft, hvitløk og chili, smak til med salt og pepper. La den trekke 15-30 minutter før servering.

tirsdag 24. mai 2011

Quesadilla med paprika og grønn chili


Quesadilla er kosete meksikansk håndmat; stekte tortillalefser fylt med ost og det man ellers måtte ha lyst på, her en vegetarvariant med paprika og chili. Maten er både lettlaget og lett å like! Grønn chili er relativt mild, slik at det ikke er en veldig hot rett. De som kjenner meg, vet at jeg har et anstrengt forhold til koriander, men jeg har etterhvert oppdaga at texmex rett og slett krever litt koriander så jeg er nå beredt på å utvide min kulinariske horisont.
Serveres med hjemmelaget guacamole som du kan røre sammen mens quesedillasen steiker, ev også rømme, salsa, refried beans osv.

QUESADILLA

8 torillalefser
1 rød paprika, frøene fjernet og finhakket
1 grønn chili, frøene fjernet og finhakket
4 vårløk i tynne skiver
4 ss hakkede korianderblader
150-200 g reven ost (helst vellagret, smaksrik)


Jeg stekte quesadillasen i smørbrødjernet mitt, det er enkelt og kjapt. Da fordeler du ost, grønnsaker og urter på en halvdel av en tortilla, bretter den andre halvdelen over, presser sammen og steiker noen minutter i jernet til tortillaen er sprø og osten er smeltet. Gjenta med de andre 7 tortillaene og småspis gjerne litt underveis! Om du heller vil bruke steikepanne, sprer du ut fyllet på hele tortillaen og legger en ny tortilla oppå, stekes i tørr steikepanne et par minutter på hver side.

PS Guacamoleoppskrift kommer snart altså!

torsdag 19. mai 2011

Min beste (og raskeste) majonesoppskrift


Nå i helga SKAL jeg ha reker-og hvitvin, uansett hvordan været skulle ha lyst til å være. Og ingen spiser vel reker uten majones?! Majones er vel noe de fleste kjøper på tube i butikken, men har du tatt en titt på innholdsfortegnelsen? Lista over ingredienser er ganske lang og intrikat, ser ut som man har fjernet seg ganske langt fra den opprinnelige majonesen som var en enkel emulsjon av olje og egg.
Å lage majones selv er enklere og raskere enn man tror. Jeg pleier å bruke stavmikseren, da er majonesen klar på under fem minutter og jeg har ennå tilgode å oppleve at sausen skiller seg underveis.
Noe av problemet med majones er at man rett og slett har blitt så vant til tubevarianten med en masse smaksforsterkere, at hjemmelaget nesten kan smake litt tamt. Oppskriften under har jeg prøvd og feila meg fram til og er absolutt ikke tam!

MAJONES

1 egg
0,75 ss Dijonsennep
2-3 ts sukker
0,5 ts salt
1 fedd hvitløk, skrellet
2 ss eplesidereddik
3-4 dl rapsolje


Ha alle ingrediensene untatt olje i en bolle og miks i noen sekunder med en stavmikser, la mikseren gå mens du heller oljen oppi i en tynn stråle, fortsett å mikse og å tilsette olje til majonesen er kremet og hvit. Smak til. Avkjøles noe før servering.

tirsdag 3. mai 2011

Kylling korma med gulrot-couscoussalat
Minstemann har fylt et år for lengst og jeg synes det er på tide at han begynner å spise curry! For å starte forsiktig, har jeg laget en mild og kremet kyllingcurry som burde passe bra for de fleste som ikke er så vant til indisk mat ennå, men kunne tenke seg å teste det ut. Har lagt opp et lite opptrappingsskjema på hothetsskalaen, så lillemann har litt av hvert i vente i ukene framover. Har samtidig opprettet en egen etikett for curry, så det skal bli lettere å finne fram på bloggen.
Korma betyr kremet og det finnes utallige varianter av retten. Jeg har bestilt den ute på indisk restaurant i Norge noen ganger og som oftest blitt veldig skuffet etter å ha fått ei skål med kyllingbryst i fløtesaus servert, så nå foretrekker jeg å lage den sjøl. Her bruker jeg youghurt og kokoskrem til porsjering av kyllingen, da blir ikke sausen utrolig mekting, men jeg har også sett oppskrifter med bare kokosmelk, med creme fraiche, melk osvosv. Hvis jeg skal være i det kritiske hjørnet, kunne jeg kanskje tenkt meg en enda tykkere saus, så neste gang bruker jeg kanskje matyoughurt i steden for youghurt naturell. Kokoskrem er det tykke, faste laget som danner seg i en boks kokosmelk når den står en stund, det er bare å hente den ut med skje rett av boksen. Siden de fleste kryddertypene brukes hele i oppskriften, er alle smakene milde og desente. Og du skal selvfølgelig ikke spise de hele krydderene!

KYLLING KORMA

700 g kyllinglår
2 dl youghurt naturell
2 fedd hvitløk, presset
1 ts revet fersk ingefær
2 ts malt tørket koriander
2 ss matolje
1 løk, finhakket
1 rød chili, splittet på langs og frøene fjernet
10 svarte pepperkorn
10 nellikspiker
12 hele kardemomme
1 kanelstang
1/4 muskattnøtt, hel
2 dl vann
3 toppede ss kokoskrem
3 ss malte mandler
1 klype sukker
0,25 ts garam masala
salt
pepper

Bland sammen youghurt, hvitløk, ingefær og koriander til en marinade. Fjern skinnet fra kyllinglårene og del de i to, det er enklest om du deler i leddet. Mariner kyllingen i minst en halv time
Varm oljen i ei gryte og ha oppi de hele krydderne, rørestek i noen sekunder til du kjenner krydderlukta. Ha oppi løk og røresteik i 5-6 min til den er gyllen. Tilsett kylling med all marinaden og vann, kok opp og la det småkoke under lokk i 25-35 minutter til kyllingen er ferdig, Ta ev av lokket mot slutten av koketida for å koke inn sausen litt. Tilsett kokoskrem, sukker, mander og garam masala, kok i noen minutter til. Smak til med salt og pepper. Serveres med ris, indisk brød og gjerne en indisk grønnssaksrett i tillegg. Siden dette var en litt travel dag i heimen, lagde jeg et raskt, alt-i-ett-tilbehør som var klart på 5 minutter, ikke en klassisk indisk rett, men passa veldig bra. Her kommer oppskriften på den også

SALAT MED GULROT OG COUSCOUS

300 g couscous
100 g rosiner
1 ts malt kanel
2 ts sennepsfrø
4,5 dl vann
400 g gulrøtter

Ha couscous, rosiner og krydder i en bolle, kok opp vannet og hell det over, dekk til med lokk og la det trekke i 5 minutter. I mens skreller og finriver du gulrøttene som blandes inn når couscousen er ferdig trukket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...