fredag 7. oktober 2011

Relish av ovnsbakte tomater og rødbeter


Er ikke rødbeter vakre? Det er nesten ikke til å tro at fargen de har er helt naturlig. Dessverre har den vakre fargen også sine ulemper, feks at den kan søle ned kjøkkenet ditt, sette så gjenstridig farge på fingrene dine at folk spør hva du har holdt på med i ukesvis etterpå og gi minner for livet på nye skjorter.
Denne relishen lagde jeg i fjor høst også. Jeg så for meg at jeg skulle nyte den til julefrokosten, med ei tjukk, god skive juleskinke under. Men det viste seg at relishen var så god at den var borte leeenge før jul. I år får jeg lage mer. Den passer veldig godt til kjøttpålegg og kan forvandle ei vanlig og ganske kjedelig matpakke med kokt skinke til noe helt spesielt. Og for de av dere som er skeptiske til syltede rødbeter i utgangspunktet, dette er noe helt annet enn det eddikskvipet man får kjøpt på butikken.

Og til slutt: om du lurer på hva en relish egentlig er, er du ikke alene. Jeg har forska litt og funnet ut at en relish består av sursyltede bær, grønnsaker eller frukt. Den er kokt i kortere tid enn en chutney og får derfor ikke en marmeladeliknende konsistens, og i motsetnint til pickles er ingrediensene hakket, ikke hele. Så da har vi lært det.

RØDBETERELISH

1 kg tomater, delt i to
2 ts grovkornet salt
4 fedd hvitløk, skrelt og skivet
litt olivenolje

Ta fram ei langpanne, legg opp i de halve tomatene med snittflatene opp, hold av plass til rødbetene i det ene hjørnet av langpanna, se under. Strø over salt og hvitløksskiver, drypp litt olje over.

1 kg rødbeter, vasket, men behold skallet på
 litt olivenolje

Lag en liten skål av aluminiumsfolie og legg rødbetene oppi, drypp over litt olje og legg skåla oppi langpannen sammen med tomatene. Bakes i steikeovn i 1-1,5 time på 180 grader.
Ta det hele ut av ovnen, la rødbetene kjøle seg ned litt, imens purerer du tomatene.
Skrell rødbetene og riv dem fint, det lønner seg å ha på plasthansker mens du gjør det og pass på at du ikke søler for mye rundt om kring. Sett både tomatpureen og rødbetene til siden.

250 g sukker
1,5 dl rødvinseddik
2 ss balsamicoeddik
1 rødløk, finhakket
50 g revet fersk pepperrot

Ha alt sammen i en stor kjele, kok opp og la det småkoke i 5 minutter . Tilsett tomatpureen og la det koke i et par minutter til før du tilsetter rødbetene. La det småputre uten lokk i ca 10 minutter til det har tyknet litt. Hell over på steriliserte glass (se tips under). Oppbevares i romtemperatur så lenge glassene er uåpnet, i kjøleskap etter at de er åpnet.


Tips til slutt
Sånn pleier jeg å sterilisere glass: Legg rene og tørre glass og lokk på ei steikeplate og la det stå i steikeovnen ca en halvtime på 100 grader. Jeg synes det er enklere enn å koke glassene i en stor kjele og du slipper å tørke dem etterpå. Til denne oppskriften passer det spesielt bra siden steikeovnen er varm allerede.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...