tirsdag 15. mars 2011

Käsespätzle - nyttårsforsett 1/5 unnagjort!


Det med nyttårsforsetter er kanskje ikke så mye å skryte av, kalenderen viser tross alt mars allerede:)

Spätzle er en tradisjonell rett i Sør-Tyskland og Østerrike som brukes omtrent som pasta, det kan være både tilbehør, feks til schnitzel, da gjerne med en kremet saus, eller en rett i seg selv, slik som her. I utlandet får man kjøpt ferdig spätzle, både tørket og fersk, men det er jo alltid morsomt å lage det selv fra bunnen. Denne ligger tungt i magen, sikkert derfor jeg forbinder den mest med flere sykkelferier i Alpene, det har alltid fristet med käsespätzle når man har gjort unna noen mil på formiddagen og trenger litt å gå på for å holde dagen ut.

Man må ha en taktikk for å forme spätzlen, det er ikke ekstremt viktig at den ser pen ut og har jevn størrelse, så du har en del slingringsmonn. Jeg har et eget jern, se bildet under, til dette, men må innrømme at det fram til nå har ligget fullstendig ubrukt i skuffen og å investere i noe sånn, er vel overkill for de fleste. Andre måter å forme den på, er å bre deigen tynt utover ei fuktig skjærefjøl og hakke deigen med en kjøkkenkniv. Jeg testa ut det og det gikk helt fint. I tillegg kan jeg tenkte
meg at et dørslag med store hull hvor deigen kan dryppe igjennom ned i kjelen, også kan gjøre susenKÄSESPÄTZLE
400 g hvetemel
4 egg
1 ts salt
1,5 dl vann

100-200 g reven ost (helst Emmenthaler, sveitserost er en akseptabel erstatning)
stekt løk

Rør sammen ingrediensene unntatt osten, konsistensen skal være en mellomting mellom deig og røre. Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann. Form deigen som beskrevet ovenfor, spätzlen skal se ut som litt grove, uvørne og ganske korte tagliatelli, og ha den rett opp i det kokende vannet, de stiger opp til overflaten når de er ferdige, løft de ut og la de renne godt av seg. Du får ikke formet og kokt alt på en gang, jeg gjorde det i 2-3 omganger, men du trenger ikke bytte vann imellom.
Spätzlen er nå ferdig, om du ikke bruker alt på en gang, kan du fryse ned resten. For å lage Käsespätzle, blander du det hele med reven ost i en smurt ildfast fomr og gratinerer på 180 grader i 15-20 minutter til osten er smelta. Server med stekt løk og en grønn salat med vinagrette.

5 kommentarer:

 1. Har akkurat den samme saken i en skuff hjemme, og satser på å få brukt den i løpet av året :-) Har sett videoer på youtube som viser hvordan man lager spatzle, forresten.

  SvarSlett
 2. Du har tydeligvis gjort grundigere research enn meg! Men jeg har forsåvidt juksa littegranne og vært på demo hjemme hos moren til ei tysk venninne for mange år siden, enda bedre enn Youtube!

  SvarSlett
 3. Hei Tone Regine, fin matblikk du har. Skal prøve din spätzle oppskrift, kjøpte med fra Tyskland i høst en Spätzle shaker, den er helt topp. Hilsen Regina

  SvarSlett
 4. Mente matblogg, hehe. Kjente deg foresten igjen på bildet, håper du har det fint. Hilsen Regina

  SvarSlett
 5. Takk for hyggelige kommentarer Regina, lenge siden sist! Jeg får jo nesten prestasjonsangst av å dele tyske oppskrifter med deg, håper spätzlen ble bra! Min spätzlehobel ble kjøpt inn mens jeg enda var ung & lovende student i Tyskland, så den har ligget i skapet i noen år;)

  Hilsen fra Tone

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...