tirsdag 31. august 2010

Merdeka Day!

Idag er det malaysisk nasjonaldag, merdeka betyr så mye  som uavhengig og de feirer årsdagen fra løsrivelsen fra britene. Ikke at jeg er så opptatt av nasjonaldager, men det er en god unnskyldning for litt etnisk kokkelering i heimen. Malaysisk mat er spennende, som befolkningen er det en blanding av muslimske tradisjoner, med kinesiske og indiske tillegg. Strengt tatt burde jeg sikkert laget nasjonalretten satay, men det får blir en annen gang. Denne retten har også med seg mye av det multietniske, en indisk linserøre med sørøstasiatisk kokosmelk og sitrongress, toppa med britiske porsjerte egg. Det er ikke verdens mest fotogene rett, men selv om den ikke ser utrolig delikat ut på bilde, lover jeg at den smaker godt!

Oppskriften er fra en av mine all-time favorittkokebøker; Ultimate Curry Bible av Madhur Jaffrey.

MALAYSISK LINSERØRE MED PORSJERTE EGG (eller Gulai Lemak Telor om du vil....)

200 g gule linser
85 g sjalottløk, hakket
2 cm fersk ingefær, skrellet og grovhakket
6-7 små røde thaichili, renset for frø og grovhakket
1/4 ts gurkemeie
2 stilker sitrongress
400 ml kokosmelk (gjerne fettredusert)
2 ss tamarindmasse
salt
ev 1 ts rekepaste eller 4 ansjos
6 egg

Ha linsene i en kjele med 8,5 dl vann, kok opp og la småkoke under lokk i 1,5 time
Kjør sjalottløk,chili, ingefær, gurkemeie og ev rekepaste/ansjos med litt vann i en blender eller kjøkkenmaskin til en jevn og finhakket blanding, Ha opp i linsene når de er ferdigkokte sammen med sitrongress, kokosmelk og tamarind. La det koke i noen minutter til. For å tykne sausen, kan man enten purere linsene litt med en stavmikser eller mose de med en sleiv mot gryteveggen, litt avhenging av hvilken konsistens man foretrekker. Smak til med salt. La eggene porsjere i linserøra, dvs knekk de rett oppi, la de stå til hvitten har begynt å stivne, det smaker best om eggeplomma fortsatt ikke har stivnet helt og renner litt utover. Serveres med kokt ris og ev indisk brød til.

2 kommentarer:

  1. Hva er egentlig tamarind? Og hvor kjøper du det?

    SvarSlett
  2. Tamarind lages av belgfrukten til tamarindtreet, man kan kjøpe både fersk belgfrukt, tørket masse eller som jeg gjør, ferdig pure på glass eller boks, da er den nemlig ferdig til bruk og kan gå rett i gryta. Den gir en syrlig smak av tropisk frukt og kan til nød erstattes av sitron- eller limesaft, men det gir ikke den samme komplekse smaken. De fleste innvandrerbutikker har det, men jeg har sett det i dagligvarebutikker med godt utvalg også. Sett åpnet boks/glass i kjøleskapet, så holder det seg noen mnder og du har til neste gang det er tid for å lage curry.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...