tirsdag 30. august 2011

BLOMKÅLSUPPE I TO VARIANTER


Blomkålsuppe er klassisk seinsommermat hjemme hos oss. Spesielt på fine dager hvor man egentlig ikke har lyst til å stå inne på kjøkkenet og lage mat etter jobb, men bare har lyst til å nyte sola, sånn i tilfelle det er den siste sommerdagen man får det året. Da pleier jeg ofte å raske med meg et blomkålhode eller to på torget på vei hjem, så er middagen, og strandturen etterpå, sikra.
Min vanlige blomkålsuppeoppskrift er derfor superenkel, nesten så enkel at det ikke er en oppskrift, men siden Toro faktisk tilbyr blomkålposesuppe, må det være noen der ute som trenger denne her også:

ENKEL BLOMKÅLSUPPE

1 stort blomkålhode (eller to små)
7-8 dl god hønse- eller grønnsaksbuljong
1 dl matfløte
salt
pepper
muskattnøtt

Kok opp buljong i en kjele, imens vasker du og renser blomkålen og deler den i buketter. Kok blomkålen i kraften til den er myk, ca 10 minutter. Purer med stavmikser eller blender, smak til med matfløte og krydder og server med god brød.


Forrige gang jeg lagde suppe, hadde jeg litt bedre tid og det regna ute, så jeg testa ut en ny oppskrift med smak av ost. Den ble også helt fortreffelig, så jeg tar med den også. Kjøkkenet ble fylt av deilig laubærduft da jeg lagde den, det er ikke så ofte den aromaen får lov til å dominere, så husk å nyt det underveis! Denne varianten er ei fyldigere og mektigere suppe

BLOMKÅLSUPPE MED RØYKT CHEDDAR

50 g smør
1 løk, hakket
2 hvitløksbåter hakket
2 laubærblader
1 stort blomkålhode, vasket og delt i buketter
1 stor potet, skrelt og delt i terninger
 5 dl melk
7 dl god hønse- eller grønnsakskraft
1 ts sennepspulver
200 g reven cheddar med røyksmak (eller annen smaksrik ost)
salt
pepper

Smelt smøret i en kjele, fres løken til den er myk, men ikke brun. Ha oppi hvitløk, laubærblader, blomkål og potetterninger, skru ned varmen og la det godgjøre seg under lokk i 10 minutter, rør av og til.
Hell over melk og kraft, la det hele småkoke i 15 minutter til grønnsakene er myke. Fjern laubærbladene før du purerer suppa. Rør inn sennepspulver og ost, tilsett ev litt mer kraft eller vann dersom suppa er for tjukk. Smak til med salt og pepper
3 kommentarer:

 1. Så fin blogg du har!! Kommer til å følge deg litt framover! :)

  SvarSlett
 2. Ja, er ikke blomkålsuppe godt! Suppe i det hele tatt, forresten. Jeg bruker også oppskriften din over, vanligvis. Minus fløten, for det tåler jeg ikke. Da får jeg det så travelt med å , ja nok om det. Men den andre oppskriften skal jeg prøve en dag, selv om jeg er dårlig på å følge oppskrifter

  SvarSlett
 3. Takk for hyggelig kommentar Rockekokk! Og Lise, takk for påminnelsen om at man fint kan lage den enkle suppa uten meieriprodukter, det hadde jeg tenkt å ta med, men glemte det.
  Hilsen fra Tone

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...