lørdag 3. august 2013

Suppe med ovnsbakte tomater og mascapone

"Denne oppskriften er til min venninne Unni. Unni er hageentusiast og liker å dyrke sine egne grønnsaker, spesielt tomater. De smaker nydelig, men den leie uvanen at de alltid blir modne samtidig og er derfor alltid på jakt etter gode oppskrifter som tar i bruk ferske tomater. Jeg tror hun var ganske skuffa da min ketchupoppskrift viste seg å bare inneholde hermetiske tomater, hehe. Så her kommer et plaster på såret, en sunn og god middagsoppskrift som tar unna to kilo tomater i en fei. Skulle den norske sommeren ikke bli så bra og tomatene slite med å bli skikkelig modne, så gjør det ikke så mye, ovnsbakingen fremhever sødmen uansett og kamuflerer det. 

Unni er forøvrig ei driftig dame med egen blogg og nettbutikk på epla hvor hun selger egendesignede og håndtrykkede saker og ting, bla forklær og kjøkkenhåndklær.

Og ja, det er den tredje tomatsuppeoppskrifta på min blogg. Men kan man få nok av gode ting da?

SUPPE MED OVNSBAKTE TOMATER OG MASCAPONE

2 kg tomater
2 gulrøtter
2 store løk
4 hvitløksfedd
Et par ss god olivenolje pluss ev litt mer til servering
1 liter god grønnsaks- eller hønsebuljong, ev litt mer om suppa blir for tjukk
2-3 laubærblader
En klype timian
4 ss mascapone
Salt og pepper


Start med å ovnsbake tomatene. Dette tar litt tid, men kan gjøres på forhånd hvis du har dårlig tid. Først må skinnet av; jeg har en veldig skarp skreller som fikser den biffen; halver tomatene, fjern stilkfestet og skrell dem. Har du ikke en god skreller, kan du skolde dem.Det gjøres sånn: Kok opp en stor kjele med vann. I mens risper du et kryss i skinnet i bunnen av hver tomat. Ha noen tomater av gangen oppi kjelen med det kokende vannet hvor de bare skal være i noen sekunder. De skal kokes lenge nok til at skallet løsner og begynner å krølle seg, men ikke så lenge at tomatkjøttet blir mosete. Legg dem rett opp i iskaldt vann for å stanse kokeprossessen før de får dryppe av seg og du kan nappe av skinnet. Halver tomatene. Uansett hvordan du har fått av skinnet,skal den legges på ei bakeplate og stekes i ovnen på 150 gr varmluft i et par timer. Åpne ovnsdøra innimellom for å slippe ut fuktighet. Pass på at de ikke blir brent, da må du skru ned varmen. Samlet steketid vil avhenge av størrelsen på tomatene og selvfølgelig på ovnen.

Så over til selve suppa: skrell og grovhakk gulrøtter, løk og hvitløk og ha dem i ei gryte med litt olivenolje i. Surr over lav varme i 10 minutter til de er blanke og myke. Ha opp i tomater, buljong, laubærblader og timian, kok opp og la det småputre i 15-20 min. Fisk ut laubærbladene, ha opp i mascapone og purer med stavmikser eller blender. Smak til med salt og pepper. Vurder konsistensen og spe ev med litt mer kraft. 

2 kommentarer:

  1. Dette høres også veldig godt ut! Og jeg tror kanskje både du og venninnen med så masse tomater kunne ha glede av en spennende oppskrift jeg har hjemme fra en herlig,blid kjøkkensjef på Sundvolden hotel. Han heter Bent og har publisert den i Ringblad engang. Et lite Mathjørne han har innimellom. Han startet også nemlig m drivhus i hagen,og da kan det gå unna! Det var går ikke fullt så fort å dyrke poteter i den gamle sandkassa i hagen som jeg gjør. Prøver igjen i år,det er inmari gøy med barna å kunne dra opp et ris som viser at en potet ble til 12-15 poteter�� hilsen Susan Rødsjø

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...