søndag 26. februar 2012

Svin vindaloo
Jeg har testa ut en ny, klassisk indisk curry, vindaloo har jeg aldri smakt før. Det høres så skummelt ut, på indiske restauranter her i Norge betegner gjerne vindaloo den hotteste graden du kan bestille på maten. Uten at jeg har klart å finne ut hvorfor, vindaloo er ikke nødvendigvis sterkere enn andre indiske curryer og du kan selv bestemme hvor mye chili du putter i. Noen der ute som har peiling på hvorfor den har har havna på toppen av chiliskalaen?
Derimot har jeg lært følgende i Madhur Jaffreys flotte kokebok "the ultimate currybible": Vindaloocurryene stammer fra den tidligere portugisiske kolonien Goa hvor portugiserne brakte med seg tradisjonen med å koke kjøtt i hvitvin og etterhvert som årene gikk i Inda, la de til indiske krydder og smaker. Vinen ble fraktet på skip fra hjemlandet og hadde ikke alltid topp kvalitet, så overgangen til å bruke hvitvinseddik kom av seg selv. Så en vindaloo er rett og slett crossover-mat som er flere hundre år gammel og har en syrlig smak av eddik balansert med noe sødme, feks fra karamellisert løk eller tomat. Siden portugiserne til en hvis grad lyktes med misjoneringen sin, finnes det fortsatt mange kristne i Goa og de spiser svinekjøtt, i motsetning til de fleste andre indere. Derav svin vindaloo, men den kan også tilberedes med andre typer kjøtt, jeg har en god oppskrift på kylling vindaloo som jeg sikkert også kommer til å blogge om en eller annen gang. Jeg håper ihvertfall at jeg kan inspirere noen til å teste ut litt indiske kokkelering på hjemmebane med denne oppskriften, ikke la deg avskrekke av en relativt lang oppskrift, den er enklere enn det ser ut som.


SVIN VINDALOO
nok til 4 personer

2 ts karvefrø
1-3 tørkede chili
1 ts svarte pepperkorn
1 ts kardemommefrø (bruk hele kardemommekapsler og plukk ut frøene)
en halv kanelstang
1 ts fenugreekfrø
1.5 ts sennepsfrø

Ha alle de hele krydderne i en foodprocessor (eller krydderkvern hvis du har) og kjør til de er pulveriserte. Du kan selvfølgelig bruke krydder som er malt på forhånd, men husk å justere ned mengdene siden malt krydder tar mindre plass i måleskjea.

5 ss hvitvinseddik
2 ts salt
1 ts brunt sukker
1 ss malt koriander
0,5 ts gurkemeie

Bland dette oppi krydderblandingen og sett til siden


2 løk skrelt og delt i tynne ringer
10 ss olje
3 ss vann

varm oljen i ei steikepanne og stek løkringene under omrøring til de er brune og sprø, rør ofte så du passer på at de ikke brenner seg. Fisk ut løkringene med en hullsleiv, la oljen dryppe god av ned i panna. Purer løken sammen med vannet med blender eller stavmikser. Bland pureen sammen med krydderblandingen. Spar på oljen i steikepanna til seinere

2,5 cm fersk ingefær, skrelt og grovhakket
10 fedd hvitløk, skrelt
3 ss vann

Pureres med blender eller stavmikser og settes til siden

900 g svinekjøtt delt i terninger

Varm opp oljen i steikepanna igjen, det går fint å bruke den du stekte løken i, brun svinekjøttet, ha bare litt av gangen i panna så du får brunet det skikkelig, ikke kokt det, ha kjøttet som er ferdigstekt over i ei gryte. Til slutt freser du hvitløk-ingefærpureen noen sekunder i panna under omrøring, ha det også over i gryta. Kok ut av panna med et par dl vann og ha over kjøttet. Tilsett krydder-løkblandingen og kok opp, la det småputre til svinekjøttet er mørt, ca en times tid. Vindaloo er en relativt tørr curry, så sausen skal koke inn, derfor bør du ta av lokket underveis. Serveres med ris og grønner bønner


Et lite tips til slutt: en del av dere bor kanskje ikke i nærheten av en innvandrerbutikk med supert utvalg av krydder. Ingen grunn til fortvilelse: krydder kan som de fleste andre ting også kjøpes på nettet. Jeg har flere ganger kjøpt fra seasoned pioneers, en britisk nettside, og alltid vært fornøyd både med utvalg, pris og levering. Det finnes flere andre alternative sider også, men jeg har ennå ikke funnet et bra norsk alternativ (noen som har tips?). Husk på tollgrensen på 200 kr når du handler i utlandet, men tro meg, du får masse krydder for 200 kr2 kommentarer:

 1. Hej,

  Jag jobbar för sajten AlleOppskrifter.no och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggtoppen".

  Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

  Här kan du se hur många som är med i Matbloggtoppen på AlleOppskrifter.no - http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

  Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggtoppen!

  Med vänliga hälsningar,

  Senka
  senka@alleoppskrifter.no

  SvarSlett
 2. Hei, jeg skulle også gjerne hatt tak i deg. Jeg er journalist, så jeg er interessert i å snakke med deg om en reportasjeidé. Du når meg på isn@dt.no, håper jeg hører fra deg!

  Ingrid

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...