fredag 30. desember 2011

Kalkun med couscousstuffing


Det er lille nyttårsaften og mange av dere skal sikkert lage kalkun i morgen. Denne oppskriften har jeg lagt mange ganger opp gjennom årene så den er rimelig idotsikker og i tillegg kjempegod og har en stuffing med en liten vri, kan man ønske seg mer? 
Kalkun er praktisk mat å tilberede om man venter mange gjester, det er nøyaktig like mye (eller like lite) arbeid å tilberede en stor kalkun som en liten kalkun. Bare husk å starte med å tine opp fuglen i tide og å beregne steiketida utifra størrelsen. Min kalkun i år var på ca 6 kg, den stekte i 2,5 timer før den var ferdig. Fuglen skal hvile litt før servering også, det passer jo bra, så får du tid til å lage sausen og ta et glass champagne med gjestene når de ankommer.
Jeg pleier å sprøyte inn en blanding av hvitvin og smør i brystkjøttet for å få det saftigere og å få mer kraft til å lage saus på etterpå. Til det formålet har jeg en turkeybasher, dvs en kjempesprøyte med ballong i enden, egenhendig importert fra junaiten, jeg har ikke sett det i butikker her hjemme, du kan kjøpe den største sprøyta du finner på nærmeste apotek til det samme formålet. Eller alliere deg med noen som jobber i helsevesenet;)

En del av målene her er litt sånn ca. Sausen må du alltid smake til uansett og en del vil avhenge av størrelsen på fuglen. Har du en stor fugl som avgir mye god kraft, kan du med fordel doble sauseoppskrifta. Jeg pleier å servere hjemmelaget potetmos, sauterte aspargesbønner og tyttebær til.


STUFFING
3 dl couscous
3 dl hønsebuljong
75 g smør
1 løk, hakket
200 g svisker, klippet i biter
100 g valnøttkjerner
8-10 soltørkede tomater, klippet i biter

Start med stuffing: smelt smøret i en kjele, fres løken til den er blank og myk. Hell over hønsekrafta  og kok opp. Ha oppi couscousen, legg på lokk og ta kjelen av plata, la det trekke i ca 5 minutter. Bland inn svisker, valnøtter og soltørkede tomater. Avkjøl litt så du ikke brenner deg når du skal fylle kalkunen.

FUGLEN
Kalkun, så stor eller liten som du har lyst på
1-2 dl hvitvin
50-100 g smør
salt
pepper
ev hyssing til oppbinding

Ta ut innmaten (som ligger i en pose inni buken på kalkunen), jeg pleier ikke å bruke den videre, men mange bruker den til å lage saus på. Skyll og tørk kalkunen innvendig og utvendig. Fyll buken med stuffingen, om du har lyst, kan du sy igjen åpningen. Legg kalkunen på en rist som igjen står over en langpanne. Smelt smøret i en kjele, bland inn hvitvin og litt salt og pepper. Sprøyt blandingen inn i brystkjøttet på fuglen. Gni inn skinnet med smør og salt. Stekes på 175 grader, steketiden avhenger av størrelsen, som en pekepinne kan du ha 2,5 timer for en 6 kg kalkun. For å sjekke om den er ferdig , kan du legge en lite snitt  i overgangen mellom bryst og lår og se at kjøttsaften som kommer ut, er klar, ikke rosa. Steiketermometerne som kommer med kalkunen, pleier også å fungere greit.
Det kommer til å dryppe masse kraft og godsaker fra fuglen, det samles nå i langpanna under, det er viktig at det ikke brenner seg, så hell litt vann i den og etterfyll eventuelt underveis hvis panna blir tørr.
Ta ut fuglen, pakk den inn i alufolie og et stort håndkle, så holder den seg varm mens den hviler ca en halvtime før servering.


SAUS
6 dl sjy fra steking
5 ss hvetemel knadd inn i  3 ss smør eller maisenna rørt ut i kaldt vann
3 dl fløte
1ts tørkede urter, feks rosmarin, timian og oregano
tørr sherry
soyasaus
balsamicoeddik
salt
pepper

Hell krafta fra langpanna i et desilitermål. Visp ut av langpanna med kokende vann for å få med alle kraftgodsakene. Etter at du har målt opp hvor mye kraft du har (ble det lite, kan du ev supplere med litt kjøpehønsebuljong....), heller du den i en kjele og koker opp, sausen gjevnes enten med en mel/smørblanding eller maisenna til konsistensen er passende. Ha opp i fløte, smak til med salt , pepper og urter. Noen spiseskjeer med tørr sherry, soyasaus og kanskje balsamicoeddik passer også bra. Her er det umulig å gi noen eksakte mål, du må smake deg fram.

Før servering tar du ut stuffingen med ei skje og serverer separat. Få folket til bords og slå deg løs med trancheringsbestikket!

søndag 18. desember 2011

MozartkulerDet blir ikke jul uten mozartkuler for min del. Hvilke kakesorter jeg baker, varier fra år til år, men mozartkuler bare MÅ jeg ha og det nytter ikke å bare kjøpe en ladning i butikken, de må være hjemmelagede også. Nå må jeg jo innrømme at jeg jukser litt da, jeg lager ikke nougaten og marsipanen fra bunnen av sjøl, det kan du selvfølgelig gjerne gjøre, men de smaker utmerket på denne måten også og mye ferskere enn de man får kjøpt. Kulene er også en fin julegave eller vertinnegave til
de som har alt og om du ikke har fått tak i smør til den vanlige julebaksten i år, foreslår jeg at du heller bruker tida på å lage disse små lekkerbisknene enn å jakte byen rundt etter siste leveranse fra Tine.Og hva er så ei mozartkule? Den består av en nougatkjerne omgitt av marsipan smaksatt med likør og pistasjenøtter så trukket i mørk sjokolade. Konfekten ble først laget i Salzburg i Østerrike i 1890 og ble oppkalt etter Mozart siden det er hjembyen hans og han hadde et jubileum rundt den tiden. Om noen av dere har vært i Salzburg, vet dere sikker at man knapt nok kan snu seg der uten å støte på ei Mozartkule. I følge Wikipedia, produseres det 90 millioner kuler i året og de eksporteres til over 30 land. Et gjennomprøvd produkt mao

Oppskriften under er til 80-90 stk. Tro meg, det er ikke noe poeng i å lage noen mindre porsjon. Noen tips før du starter: om ting blir klissete og ekkelt underveis, bare ta en pause og legg sakene i kjøleskapet, så ordner det seg. Siden du skal elte inn en del melis i marsipanen, er det greit å velge en type som har høyt mandelinnhold i utgangspunktet, feks Odense sin med 50% mandler. Kulene smaker best rett fra kjøleskapet. Og kjøp nougat i blokker (det finnes i matbutikker med godt utvalg nå før jul), ikke en gang tenk på å bruke Nougati...


MOZARTKULER

200 Nougatmasse
400 g marsipan
50 g usaltede pistasjenøttkjerner
4 ss kirschwasser (Cointreau eller annen sitruslikør er et godt alternativ)
250 g melis
300 g mørk kokesjokolade

Start med å legge nougatten i kjøleskapet, den er mest samarbeidsvillig når den er skikkelig kald. Mal pistasjenøttene i en blender eller kjøkkenmaskin. Bland sammen marsipan, pistasjenøtter, likør og melis, gjerne også i en kjøkkenmaskin. Tilsett mer melis hvis det hele er ganske klissete.
Ta nougaten ut av kjøleskapet og del den i små biter. Om du er veldig perfeksjonistisk, kan du trille de til små kuler, men sannsynligheten for at noen noensinne kommer til å legge merke til at nougaten er firkanta, er ekstremt  liten (unntatt når man deler en kule i to og tar bilde av den til bloggen sin, tatt på fersk gjerning der....) og det å trille nougat, er noe ordentlig griseri. Legg litt marsipan i håndflata, trykk den ut og legg en nougatbit i midten. Fold marsipanen rundt slik at all nougat er dekket og trill det hele til en pen kule. Det ser omtrent sånn ut


Sånn fortsetter du til alle kulene er ferdigtrillet. Sett dem i kjøleskapet, i mens forbereder du sjokoladen. Den skal smeltes i vannbad. Det gjør du sånn: brekk sjokoladen opp i en liten kjele eller annen metallbeholder, sett den oppi en større kjele med litt vann i. Varm det forsiktig opp til sjokoladen har smeltet. Ikke la vannet fosskoke, sjokoladen klumper seg hvis vannbadet blir for varmt, så det er bedre å kjøre litt lavere varme og heller ta seg god tid.


Dypp kulene en og en i sjokoladen, la de dryppe av seg litt på veien opp så blir ikke sjokoladetrekket altfor tjukt (ev ha litt mer sjokolade i bakhånd i tilfeller du er rundhåndet med sjokoladetrekket). Sett kulene på et bredt kledt med bakepapir, kjøl de ned i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet helt. Oppbevares i tett boks i kjøleskapet til de skal spises.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...