lørdag 12. mai 2012

Sashimi for oneI går ettermiddag kom jeg hjem helt utslitt og utsulta etter en lang dag og ei lang uke. Har av alle eksotiske ting tilbragt jeg den siste uka i militærleir på kurs. Selv om de fleste av oss var der som sivilister, fikk vi full pakke med overnatting i køyeseng på kaserne, uniform og ikke minst mat i messa. Det var helt tydelig at jeg ikke befant meg innenfor målgruppa kjøkkenet der sikter på; 18-årige gutter, hehe. Om ikke annet er jeg nå fullstendig karboloada; det var pasta, pasta , pasta og litt risengrynsgrøt innimellom.Og gjensyn med Gildes kjøttkaker, Bjellands fiskeboller og sånne ting som vanligvis ikke får komme hjem til meg. Så da jeg kom hjem til mitt eget kjøkken i går, var alene hjemme, sulten og sliten, men lysten på litt skikkelig mat for første gang på noen dager, måtte det bli sashimi. Ferskt og godt, "tilberedt" på maks fem minutter.


SASHIMI (til en person)

PONZOSAUS:
0,25 dl soyasaus
0,5 ts sukker
saften av en halv lime
litt finhakket rød chili


200 g salmalaks
3 vårløk
1-2 ts sesamfrø

Rør først sammen sausen. Skjær laksen i tynne skiver og legg den på en tallerken, dette kan du gjerne gjøre pent og dekorativt, jeg var ikke i stimen til å gjøre det i går. Drypp litt av sausen over laksen, ha resten i en skål du kan dyppe fisken i mens du spiser. Skjær vårløk i tynne ringer og dryss den og sesamfrøene over fisken. Spises med spisepinner og en kald øl ved siden av!
onsdag 2. mai 2012

Tex Mex linsesuppeDette er en kremoppskrift! Smaker godt, er sunt og lett å lage. Har laget den noen ganger allerede, i forrige uke fikk jeg testa den ut på middagsgjester også, fikk besøk rett etter jobb og skulle servere enkel hverdagsmat, denne suppa passa bra, den kan fint forberedes dagen før og varmes opp før servering.

Chipotle er mexicansk sterk chili med røyksmak, den er ganske avhengighetsskapende hvis man først har prøvd den, jeg klarer meg i hvertfall ikke uten lenger og den er et absolutt must hvis man skal koke chili con carne. Den fåes kjøpt i matbutikker med stort utvalg eller i innvadrerbutikker, enten som ferdig pure på glass eller sånn som jeg fikk tak i denne gangen; hermetiske hele chilifrukter i adobosaus. Da kjørte jeg hele innholdet i boksen i en blender med noen spiseskjeer vann til den er fint purert. Restene kan oppbevares i en tett boks i kjøleskapet. Om du ikke er så glad i sterk mat, reduser mengden chipotlepaste. Den grønne chilien er ikke spesielt sterkt, så den skal du ikke være redd for å ha oppi TEX MEX LINSESUPPE (5-6 personer)

4 løk, skrellet og finhakket
2 gulrøtter, revne
2-3 stilker stangsellerei, hakked
2 grønne chili
litt matolje
3-4 ts chipotlepaste
1 ts malt spisskummen
150 g røde linser
2 bokser hermetiske tomater
1 liter grønnsaksbuljong
salt, pepper

Serveres med en klatt rømme og varme tortillachips eller godt brød til.

Ha olje i en gryte og fres grønnsakene til de er myke og blanke, ha oppi chipotle og spisskummen og rør rundt. Tilsett linser, hermetiske tomater og buljong, la det hele småkoke under lokk i ca 30 minutter til linsene begynner å smuldre opp. Smak til med salt og pepper og server!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...