mandag 27. juni 2011

Sursøt svinekjøtt


Sursøt svinekjøtt er en klassiker på kinarestaurant i Norge. Ikke så rart kanskje, den syrlige sausen komplimenterer fettet i svinekjøttet og søtsmaken gjør at dette er noe de fleste kan like. Denne varianten er litt lettere enn den klassiske versjonen, i steden for frityrsteking av kjøttet, marineres det i currypaste først og masse grønnsaker gjør det sunnere. Jeg skal ikke ta æren for oppskriften sjøl, den tilhører Bill Granger, en australsk kjendiskokk som er mest kjent for sin eggerøre (!!). Jeg har flere av hans bøker og denne oppskriften er fra "Bills basics". Denne gangen brukte jeg indrefilet av svin, jeg savnet litt mer fett og smak på kjøttet, så neste gang tror jeg at jeg tester koteletter i steden, men mørt var kjøttet i hvertfall.

SURSØTT SVIN

600 g svinekjøtt delt i strimler
2 ss gul thai currypaste
matolje
200 g fersk ananas, i biter
1 rødløk, i båter
200 g aspargesbønner, renset
2 ss vann
250 g cherrytomater, delt i to
1 ss fiskesaus
2 ss limejuice
1 ss palmesukker (eller brunt sukker)
ev en neve thaibasilikumblader

Del opp og forbered alle ingrediensene før du starter å woke. Bland sammen kjøtt og currypaste godt sammen i en bolle. Varm 1 ss olje i en wok til den er rykende varm, ha opp i halvparten av svinekjøttet og røresteik et par minutter til kjøttet er bruna og gjennomstekt, legg kjøttet til side og gjenta på samme måte med resten av kjøttet, legg det også til siden før du freser ananas i litt olje på samme måte til den er litt karamelisert, legg også denne til siden. Fres rødløk ca 1 minutt i olje, tilsett bønner og vann og røresteik i 2 minutter til før tomater tilsettes og stekes i 1 minutt til. Tilsett deretter fiskesaus, limejuice og sukker, rør godt. Ha opp i kjøtt og ananas. Smak til, kanskje du har lyst på litt mer lime, sukker eller fiskesaus. Serveres med ris.

søndag 26. juni 2011

Aprikossorbet


Jeg har eksprimentert videre med ismaskinen min. Resultatene har ærlig talt vært litt varierende, men endelig har jeg fått til en sorbetis som jeg var skikkelig fornøyd med.
Jeg elsker sorbet, dessverre synes jeg det er vanskelig å få tak i gode utgaver her i Norge, det er ikke lenge siden jeg spiste bringebærsorbet på en iscafè her i byen, de skal få lov til å forbli anonyme, men isen deres smakte mer som lollipop enn italiensk sorbetis, så begeret havna halvspist i søplekassa. Hvilket bringer meg til hva som er viktig for at jeg skal like en sorbet: for det første at det er mye fruktsmak og lite sukkervann. Og for det andre en kremet konsistens, noe som er tilnærmet umulig å få til uten ismaskin som rører fruktpureen under innfrysinga. Siden jeg liker mine aprikoser litt på den syrlige siden, er ikke sluttresultatet med denne oppskriften veldig søtt. Smak på fruktpureen før innfrysning, kanskje du har lyst på litt mer sukker? Og ta en titt på dette blogginnlegget for noen generelle tips om islaging

APRIKOSSORBET

10-12 aprikos
1 dl sukker
1 dl vann
2 ss flytende glukose

Vask og del aprikosene,fjern steinene og legg dem i en kjele. Ha i sukker og vann, kok opp og la det småputre under lokk i 10 min. Trekk av plata og purer med en stavmikser, bland inn flytende glukose. Kjøl ned pureen til kjøleskapstemp før den fryses inn i ismaskin.

torsdag 16. juni 2011

Misoglasert laks med rissalat


Laks er kjapt, god og sunn hverdagsmat som vi spiser ofte hjemme hos oss. Ofte faller jeg tilbake på standardlakseretten min, laks med bulgursalat, men det er jo greit å variere litt også. Denne gangen har jeg testa ut en misobasert marinade, det viste seg å være supergodt, jeg tror ikke jeg har spist et så saftig laksestykke før. Miso er en japansk smakstilsetning basert på fermenterte soyabønner og finnes både i pulverform og som paste. Mirin er en søt japansk risvin brukt i matlaging, begge deler fant jeg i min nærmeste innvandrerbutikk. Tilbehøret her er en enkel rissalat smaksatt på samme måte som sushiris,  men jeg har allerede løse planer om dampende nudler med en soyadressing og asiatisk agurksalat neste gang jeg skal lage misolaks. Tror ikke det blir lenge til, så godt var det.

MISOMARINERT LAKS

400g laksefilet i porsjonsstykker
4 ts misopulver/paste
2 ts klar honning
2 ts mirin

Rør sammen marinaden og smør den på begge sidene av laksestykkene, mariner i en times tid, eller så lenge du har tid. Stek laksen i steikepanne. Jeg pleier å gjøre det sånn når jeg steiker laks: varm opp en tørr steikepanne og legg fiskestykkene oppi, skru ned til svak varme og legg lokk over steikepanna, stekes til fisken fortsatt er litt rosa i midten, steketiden varierer med tykkelsen på fileten, men ca 5 min er en god pekepinne. Pga marinaden blir denne fisken lettere brent under enn naturell laks, så vær forsiktig med sterk varme

RISSALAT

2,5 dl ris
200 g aspargesbønner
2 ss hakkede friske urter, feks gressløk eller dill
4 ss risvinseddik
2 ss sukker

Kok opp 5 dl vann med litt salt, ha risen oppi, legg over lokk og skru varmen helt ned. Damp i 10 minutter. I mens renser du bønnene; skjær av endene og del i ca 2 cm lange biter. Ha bønnene opp i kjelen og damp i 10 minutter til. Ha risblandingen over i en bolle, la den avkjøles litt. Rør sammen eddik og sukker, bland inn i risen og server.

tirsdag 14. juni 2011

Vaniljeposjerte aprikosMin faste grønnsakshandler har fått inn lekre aprikoser som det rett og slett er umulig å gå forbi uten å ta med seg en pose. I pinsen ble de forvandlet til en god og enkel dessert. At jeg hadde tidenes største og feteste vaniljestang på lur, gjorde seg også. Ser det ikke fristende ut?
Aprikosene holder seg i kjøleskapet i noen dager om du ikke spiser alle på en gang.

VANILJEPOSJERTE APRIKOS

10-12 aprikos
1 dl sukker
2 dl vann
1 vaniljestang

Vask og del aprikosene i to, fjern steinen. Ha vann og sukker i en kjele, splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, ha både stang og frø oppi kjelen. Kok opp til sukkeret har løst seg opp, ha oppi aprikosene og la de småkoke 5-10 minutter. Pass på at de ikke koker for for lenge, da får du fruktgrøt i steden. Ta opp aprikosene med en hullsleiv og la sukkersirupen koke inn litt før du serverer alt sammen lunkent med litt kesam/vispet krem/is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...