søndag 27. mars 2011

Fylte perlehønebryst


Perlehøne er ingen hyppig kjøkkengjest hjemme hos meg, men en helgetur til Køben har resultert i et par pakker. Halve moroa med å teste nye ingredienser, er å leite fram oppskrifter på forhånd. Jeg har feks funnet ut at min utgave av den italienske kokebokbibelen Sølvskjeen har ikke mindre enn 11 varianter av perlehøne, uten at jeg endte opp med å bruke noen av dem.
Og hvordan smaker så perlehøne? Det kommer vel ikke som et sjokk at svaret er omtrent som kylling, men jeg syntes kjøttet var mye saftigere. Absolutt et hyggelig bekjentskap.
Denne oppskriften inneholder en del halvjålete ingredienser. Ikke vær redd for å bytte ut perlehøne med kylling, pancetta med bacon og mascarpone med kremost, maten kommer til å smake allikevel!


Til to personer trenger du

300 g perlehønebryst (tilsvarer 3 stk)
2 ss mascarpone
hakket fersk timian
9 skiver pancetta
smør og olje til steiking

Rør sammen mascarpone og timian. Legg perlehønebrystene med skinnsiden ned, legg mascarponeblandingen på midten av hvert bryst og brett igjen, fest med en tannpirker eller to. (Om du bruker kyllingbryst i steden, ville jeg skåret en lomme på langs i fileten for fyllet isteden for å brette det dobbelt, så blir ikke steiketiden så lang). Rull pancettaskivene rundt perlehønebrystene og fest med tannpirker igjen. Til slutt skal det se sånn ca slik ut:


Varm rause mengder smør og olje i en kjele, steik kjøttet  i 5-7 minutter på hver side på middels varme under lokk til de er akkurat gjennomstekte. Ostefyllet begynner å renne ut når de nærmer seg ferdig.
Serveres med ristet sopp og hjemmelaget potetmos.

tirsdag 15. mars 2011

Käsespätzle - nyttårsforsett 1/5 unnagjort!


Det med nyttårsforsetter er kanskje ikke så mye å skryte av, kalenderen viser tross alt mars allerede:)

Spätzle er en tradisjonell rett i Sør-Tyskland og Østerrike som brukes omtrent som pasta, det kan være både tilbehør, feks til schnitzel, da gjerne med en kremet saus, eller en rett i seg selv, slik som her. I utlandet får man kjøpt ferdig spätzle, både tørket og fersk, men det er jo alltid morsomt å lage det selv fra bunnen. Denne ligger tungt i magen, sikkert derfor jeg forbinder den mest med flere sykkelferier i Alpene, det har alltid fristet med käsespätzle når man har gjort unna noen mil på formiddagen og trenger litt å gå på for å holde dagen ut.

Man må ha en taktikk for å forme spätzlen, det er ikke ekstremt viktig at den ser pen ut og har jevn størrelse, så du har en del slingringsmonn. Jeg har et eget jern, se bildet under, til dette, men må innrømme at det fram til nå har ligget fullstendig ubrukt i skuffen og å investere i noe sånn, er vel overkill for de fleste. Andre måter å forme den på, er å bre deigen tynt utover ei fuktig skjærefjøl og hakke deigen med en kjøkkenkniv. Jeg testa ut det og det gikk helt fint. I tillegg kan jeg tenkte
meg at et dørslag med store hull hvor deigen kan dryppe igjennom ned i kjelen, også kan gjøre susenKÄSESPÄTZLE
400 g hvetemel
4 egg
1 ts salt
1,5 dl vann

100-200 g reven ost (helst Emmenthaler, sveitserost er en akseptabel erstatning)
stekt løk

Rør sammen ingrediensene unntatt osten, konsistensen skal være en mellomting mellom deig og røre. Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann. Form deigen som beskrevet ovenfor, spätzlen skal se ut som litt grove, uvørne og ganske korte tagliatelli, og ha den rett opp i det kokende vannet, de stiger opp til overflaten når de er ferdige, løft de ut og la de renne godt av seg. Du får ikke formet og kokt alt på en gang, jeg gjorde det i 2-3 omganger, men du trenger ikke bytte vann imellom.
Spätzlen er nå ferdig, om du ikke bruker alt på en gang, kan du fryse ned resten. For å lage Käsespätzle, blander du det hele med reven ost i en smurt ildfast fomr og gratinerer på 180 grader i 15-20 minutter til osten er smelta. Server med stekt løk og en grønn salat med vinagrette.

fredag 4. mars 2011

Bakt egg med blåmuggost og valnøtter


Eller oeufs cocotte au roquefort om du vil..
Baking av egg er helt genial, jeg har fått dilla og har unna meg en luksusfrokost opptil flere ganger den siste uka. Fra før av har jeg en kjent svakhet for porsjerte egg, men det er ikke så ofte jeg får meg til å lage det om morgenen, ofte ender det i minikatastrofe med totalt disintegrerte egg, en skuffelse det kan være vanskelig å takle så tidlig på morgenen;)  Det er vanskelig å se hva som kan gå galt når man lager bakte egg, og smak og konsistens er ikke helt ulik et porsjert egg, bare med mye mindre tilberedelsesstress. Smakstilsetninger kan varieres, her er det roquefort og valnøtter, men man kan tenke seg strimlet røkelaks, skinkebiter, sprøstekt bacon i strimler, ost, osv osv .

Per person trenger du

1 egg
1-2 ss matfløte
3-4 valnøttkjerner
litt blåmuggost, smultret
salt,pepper og muskatnøtt

Sett ført steikeovnen på 200 grader, sett inn ett vannbad så det varmer seg sammen med ovnen. Du trenger en liten smurt gratineringsform pr person. Knekk egget forsiktig oppi så plommen er intakt og legg ost og valnøtter oppå. Hell over matfløten og riv over litt muskattnøtt, salt og pepper. Stekes i vannbadet i 10 minutter. Da er eggehvitten såvidt stivna og plomma fortsatt flytende, ihvertfall i min ovn, men det kan variere, så vær litt obs og steik lenger om du ønsker et mer hardkokt egg.

tirsdag 1. mars 2011

Brownie lava pudding


Jeg har rydda i bladhylla mi og funnet gull! Innerst & nederst dukka det opp et matblad med denne oppskriften, navnet sier kanskje ikke så mye, men hvis jeg avslører at det her en snakk om en dessert som kombinerer det beste av brownie og sjokoladefondant, er det nok mange som kjenner søtsuget. Puddingen blir sprø oppå med et bløt, kremet lag med sjokolade under.
 Bladet, en 4 år gammel utgave av Food & Travel, hadde en hel artikkel om div Brownievarianter, det blir vel vanskelig å la være å teste noen flere av dem. Oppskriften passer til 4-6 personer, og jeg tipper at det er fullt mulig å bytte ut pecannøttene med mandler, valnøtter osv, ettersom hva du liker.

BROWNIE LAVA PUDDING

100 g mørk sjokolade (jeg brukte 70%)
115 g smør
175 g sukker
2 store egg
0,5 ts vaniljeekstrakt
75 g mel
50 g pecannøtter, grovhakkede

Start med å riste pecannøttene: ha dem i en form og sett i ovnen i 10 minutter på 180 gr.
Ha sjokolade og smør i en kjele og smelt over lav varme. Ta kjelen av plata, rør inn sukker først, deretter ett og ett egg før du blander inn vanilje, mel og nøtter. Hell røra over i en liten ildfast form (jeg brukte en rund med diameter 18 cm) og steik på 180 gr i 30 minutter. Server med vaniljeis


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...